© Çanakkale Yorum 2020

Aile Hekimleri artık hastanelerden tetkik isteyebilecek

Aile hekimleri 1 Ocak 2025 tarihi itibariyle hastanelerden tetkik isteyebilecek.

Birinci basamak sağlık hizmetleri ile ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri arasındaki dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı.

1 Ocak 2025 itibariyle tüm illerde uygulanmaya başlanacak. Buna göre, aile hekimleri artık hastanelerden tetkik isteyebilecek.

Bu entegrasyon çerçevesinde, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Bu sistem sayesinde aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi, yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Hastalar, hastaneye gidip herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini çektirebilecek; sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranlarında görüntülenebilecek.

Aile hekimlerinin, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden kendilerine kayıtlı hastaları için hastanelerden alabildiği muayene randevularına ek olarak yalnızca kendi hastalarına özel kullanılabilecek kontenjanlar oluşturuldu. Bu hastaların ikinci ve üçüncü basamak muayenelerinde MHRS’den randevu alan hastaya uygulanan işlem basamakları uygulanacak.

Aile hekimleri, kendisine kayıtlı hastasını muayene veya değerlendirmesi sonucunda hastaneye yönlendirilmesine karar verdiğinde kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecekler. Oluşturulan not bilgisi, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek.

İkinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, aile hekimleri tarafından yönlendirilen hastaları veya doğrudan hastaneye başvuran hastaları değerlendirdikten sonra sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden aile hekimine geri bildirim notu yazabilecek. Aile hekimleri ise bu geri bildirim notlarını kendi sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek.

DİJİTAL ENTEGRASYON

Aile hekimleri, laboratuvar tetkikleri için istem yaptıktan hemen sonra hastaya e-Nabız tarafından benzersiz, özel bir kod üretilecek olup aile hekimi bu kodu hastası ile paylaşacak. Bu işlem esnasında hastalar için hastanelerde ayrıca muayene girişi yapılmayacak, herhangi bir randevu sorgulanmayacak ve hastanedeki hekimler tarafından tekrar tetkik isteminde bulunulmayacak. Hasta, istem tarihinden itibaren en geç 3 (üç) iş günü (mamografi ve ultrason hariç) içinde hastaneye müracaat etmezse ilgili kod geçersiz olacak.

Aile hekimleri kendisine kayıtlı hastalar için görüntüleme tetkiklerini, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi aracılığıyla doğrudan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarından isteyebilecek. Bu işlemlerden mamografi ile Gelişimsel Kalça Displazisi kapsamında uygun yaş grubundan (20 ile 100 günlük arası bebekler) istenilecek ultrason tetkiki için aile hekimleri kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden kişiye randevu oluşturabilecek olup randevu bilgilerini (hastane-gün-saat) hastası ile paylaşacaktır. Direkt grafi istemlerinde ise laboratuvar tetkiki ile ilgili yöntem uygulanacak.

Laboratuvar tetkiki ve/veya görüntüleme tetkikleri için ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına aile sağlığı merkezinden yönlendirilen hastalara, kendileri için planlanan “Hasta Kayıt Bankosu”nda kayıt işlemleri yapılarak kişi kan alma ve/veya radyoloji birimine yönlendirilecek.

Kan tetkikleri ve görüntüleme sonuçları aile hekimlerinin kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranlarına uyarı olarak düşecek.

Birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler, uygun gördükleri hastalarına danışmanlık hizmetlerinden faydalanmaları amacıyla Sağlıklı Hayat Merkezlerine MHRS üzerinden randevu oluşturabilecek, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden bilgi notu düzenleyerek yönlendirebilecek. Yönlendirilen hastaya ilişkin bilgi notu Sağlıklı Hayat Merkezi personelinin (sorumlu hekim, diyetisyen, psikolog, sosyal çalışmacı, fizyoterapist, çocuk gelişimci vb.) kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecektir. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, kişiye verdiği danışmanlık faaliyetleri ile ilgili bilgi notunu, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden oluşturabilecek. Oluşturulan bilgi notu, birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarındaki hekimler tarafından, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden görüntülenebilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli personel, kullandığı sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden hastaya ait son üç hekim bilgi notunu görüntüleyebilecek.

Sağlıklı Hayat Merkezlerinde görevli sorumlu hekim ve diyetisyen, herhangi bir sağlık kuruluşunda 90 gün içerisinde yapılmış olan tahlil ve tetkik sonuçlarını, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi ekranları üzerinden görüntüleyebilecek. Vatandaşlar tüm sonuçlarını kendi e-Nabız profillerinde görüntüleyebilecek.

İlginizi Çekebilir

Çanakkale’de riskli ameliyat başarıyla sonuçlandı

Omuriliğinde kitle tespit edilen 68 yaşındaki kadın hastanın riskli ameliyatı Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde başarıyla gerçekleştirildi. Zararlı kitle, hastanın omuriliği ile akciğerine zarar vermeden çıkarıldı.

Türkiye’de sahte alkol kaynaklı ölümler artıyor!

İçişleri Bakanlığı, sahte alkole karşı operasyonları artırdı... İstanbul'da 37 kişi sahte alkollü içki tüketimi yüzünden öldü.

Hollanda’dan, Türkiye incirine ret: İçindeki madde tam 11 kat fazla çıktı!

Avrupa Birliği Gıda Uyarı Sistemi RASFF'ta yayımlanan bildirimlere göre her gün yeni bir ürün gümrüğe takılmaya devam ediyor. Son olarak Hollanda'ya giden kuru incirler ve Litvanya'ya giden mutfak malzemeleri standartları karşılamadığı gerekçesiyle reddedildi.

Özlem Cankurtaran kimdir, kaç yaşında ve neden öldü?

Özlem Cankurtaran kimdir?" sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Prof. Dr. Özlem Cankurtaran, doktorluk ve televizyonculuk alanlarında önemli başarılar elde etmiş bir isimdir. Ordu'nun Ünye ilçesinde doğan Özlem Cankurtaran, İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, sağlık ve eğitim alanında birçok önemli görevde bulunmuştur. Kanal D'deki televizyon programlarıyla da tanınan Cankurtaran, aynı zamanda zor bir hastalık süreci geçirmiştir. Peki, Özlem Cankurtaran kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgiler…

Bakanlık hileli 4 çay markasını ifşa etti: Zehirlenme tehlikesi var!

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın taklit ve tağşiş ürünlerle ilgili denetimleri de açıklamaları da devam ediyor. Son olarak ifşalanan 4 çay markası oldu. Bu ürünlerdeki gıda boyasının ciddi zehirlenmelere yol açabileceği belirtiliyor.

Bilim insanları araştırdı: O kan grubuna sahip olanlar neredeyse hastalık yüzü görmüyor!

Genetik mirası ve kan gruplarının insan sağlığı üzerinde etkileri hakkında araştırma yapan bilim insanları ilginç sonuçlara ulaştı. İşte daha uzun yaşayan o kan grubu…

TÜM HABERLER