Çanakkale orman varlığının yüzde 20’sini kaybetti!
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Özdilek, Çanakkale’nin orman varlığının yüzde 54'ten yüzde 35'lere düştüğünü söyledi.
Çanakkale'de termik, rüzgar ve hidro enerji yatırımları, maden çalışmaları, otoyol ile yerleşim yerleri bağlantı yolları ve yangınlar sebepler kentin orman varlığında ciddi kayba neden oldu.
Gazete Duvar’dan Seçkin Sağlam’ın haberine göre, Holistense Publications (uluslararası süreli ve süresiz yayınlar üreten bir yayınevi) tarafından yayınlanan bilimsel makalelerin yer aldığı “Ekonomik, Çevresel ve Sosyal Boyutlarıyla Sürdürülebilirlik” isimli kitap yayınlandı. Bu çalışmaya makalesi ile katılan Çanakkale Onsekiz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Özdilek, Çanakkale’nin orman varlığının değişimini yazdı.
“EN ÖNEMLİ NEDENLERDEN BİRİ, ORMAN YANGINLARI”
Çanakkale’deki orman varlığının 20 sene önceki tespitlerde, yüzde 54 olduğunu ifade eden Özdilek, 2024 yılı itibariyle orman varlığının yüzde 35 civarında olduğunu söyledi. Orman varlığındaki düşüşte en önemli nedenlerinden birinin yangınlar olduğunu dile getiren Özdilek, 2023 yılında, iki ayda iki ayrı yangında, 8 bin hektar civarında alan yandığını hatırlattı.
Kesilerek ya da yanarak yok olan orman varlığının tekrar eski haline dönmesinin zor olduğunu vurgulayan Özdilek, orman alanının yeniden rehabilitasyonu konusunda değişen koşullara dikkat çekti. Özdilek, “Peki değişen şartlar nedeniyle acaba kolay mı olacak? Geçmiş yüzyıla göre bu yüzyıldaki hidrolojik döngüde düzensizlikler, yağış koşullarının değişimi gibi değişimler, o alanın eski haline dönmesine izin verecek mi?” diye sordu.
Özdilek, “Çanakkale’nin 20 sene önce yaklaşık yüzde 54’ü ormanlıktı. Yani yarısından fazlası ormanlıktı. Aynı değerlerle, dolara herhangi bir zam ya da enflasyon faktörü uygulamadan o dönemde 8,4 milyar dolarlık fayda sağlayabilecekken, 2024'te Çanakkale'nin orman varlığı yüzde 35’lere gerilediği için sadece 5,27 milyar dolar değerinde fayda sağlayabiliyoruz” dedi.
Kazdağları’nda devam eden madencilik faaliyetlerinin mevcut çalışmada yer almadığını dile getiren Özdilek, “Son çıkan haberlerde, 1 milyon ağacın kesildiği belirtiliyordu. Bu istatistikler, 2025 yılı başında görülebilir. Ancak, elbette ki orman kaybının yaşandığı her aktivite bu istatistiklerin içinde yer alacaktır” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın