CHP'li Ceylan, Bakan Selçuk'a sordu: "Tablet bilgisayarlar ne oldu?"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP'li Ceylan, Bakan Selçuk'a sordu: "Tablet bilgisayarlar ne oldu?"
CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, küresel salgın tedbirleri kapsamında örgün eğitime verilen arada, 18 milyon öğrenci ve öğretmene tablet bilgisayar dağıtımı öngören FATİH Projesini gündeme getirdi. Özgür Ceylan, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması için Meclis Başkanlığı’na verdiği önergede, dağıtılmayan tablet bilgisayarları sordu. 

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, küresel salgın tedbirleri kapsamında örgün eğitime verilen arada uzaktan eğitime erişim sağlayamayan öğrencilerin durumuna ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı’nın kayıtsız kaldığı iddialarına dikkat çekerek, “Tablet bilgisayarlar ne oldu?” diye sordu. Özgür Ceylan,  Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi internet sitesinde “Eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili dünyada uygulamaya konulan en büyük ve en kapsamlı eğitim hareketi” olarak tanımlandığı Fatih Projesi’nin 2015 yılında tamamlanacağının öngörülmesine karşın aradan geçen beş yıla rağmen halen bitirilmediğini ifade etti. Proje kapsamında 55 bin 224 okula donanım altyapısı, doküman kamera ve çok fonksiyonlu yazıcı dağıtımı, internet ve fiber optik geniş bant erişim altyapısı ile 18 milyon 228 bin 936 öğrenci ve öğretmene tablet bilgisayar dağıtımının planladığını belirten Özgür Ceylan, “FATİH Projesi kapsamında kaç öğrenciye tablet ve klavyeli bilgisayar dağıtılmıştır? Dağıtılan tablet ve klavyeli bilgisayarların kaç tanesi halen aktif olarak kullanılmaktadır?” diye sordu. 

“TABLETLERİ KULLANAN ÖĞRENCİ YA DA ÖĞRETMEN KALDI MI?”

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, önergede Fatih Projesi ile ilgili hizmet alım ve yapım işlerine vergi muafiyetinin de sağlandığını hatırlatarak, “Son olarak 2018 yılında tablet bilgisayar yerine 2 milyon 700 bin klavyeli bilgisayarın 5’inci ve 9’uncu sınıf öğrencilerine dağıtılacağı açıklandı. Akıbetleri nedir şu an bilmiyoruz. Tabletleri kullanan öğrenci ya da öğretmen kaldı mı? Cevap bekliyoruz” diye konuştu. 

Özgür Ceylan, önergede projenin başladığı 2010 yılında bu yana Fatih Projesine bütçeden harcanan toplam tutarın kaç lira olduğu hakkında bilgi isterken, “Bugüne kadar, FATİH Projesi kapsamında kaç öğrenciye tablet ve klavyeli bilgisayar dağıtılmıştır? Dağıtılan tablet ve klavyeli bilgisayarların kaç tanesi halen aktif olarak kullanılmaktadır?” sorularının da yanıtlanmasını istedi. 

Özgür Ceylan, küresel salgın nedeniyle 13 Mart 2020’den bu yana devam eden uzaktan eğitimde kaç öğrencinin FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tablet ya da klavyeli bilgisayar ile sisteme erişim sağladığı hakkında cevap isterken, “FATİH Projesi kapsamında 55 bin 224 okuldan kaç tanesine internet ve fiber optik genişbant erişim altyapısı sağlanmıştır. Bu altyapı için internet sağlayıcı firmalara 2010 yılından bu yana toplam kaç lira ödeme yapılmıştır?” diye sordu. Öğretmenlere zimmetlenen tablet ve bilgisayarlar hakkında da bilgi isteyen Özgür Ceylan, halen kaç öğretmende tablet ya da klavyeli bilgisayar bulunduğunu ve öğretmenlerden kaçının bu tablet ve klavyeli bilgisayar ile uzaktan eğitim kapsamında sisteme erişim sağladığını sordu. 

“ÇANAKKALE’DE DURUM NEDİR?”

CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Milli Eğitim Bakanı’nın yanıtlaması için verdiği önergede seçim bölgesi Çanakkale hakkında da, “Proje kapsamında Çanakkale’de toplam kaç öğrenciye ve öğretmene ne kadar tablet ve klavyeli bilgisayar verilmiştir? Dağıtılan tablet ve klavyeli bilgisayarların ilçelere göre dağılımı nedir?” diye sordu. Çanakkale’de planlanan tablet dağıtımının gerçekleşme oranı hakkında da bilgi isteyen Özgür Ceylan, “Çanakkale ilinde uzaktan erişim ile eğitimlerine devam eden öğrenci sayısı ve bu sayının ilçelere göre dağılımı kaçtır?” diye sordu?  Uzaktan eğitime katılamayan öğrenci sayısı üzerine bir araştırma yapılıp yapılmadığını soran Özgür Ceylan, “Yapıldı ise Türkiye genelinde ve Çanakkale ilinde uzaktan erişim ile eğitimine devam edemeyen öğrenci sayısı kaçtır ve toplam öğrenci sayısına oranı nedir?” sorusunun yanıtını istedi. CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, konuyla ilgili verdiği önergede internet erişimi hakkında da bilgi isterken, Bakan Selçuk’a “Türk Telekom genişbant altyapısı ve diğer GSM operatörlerinin alt yapıları düşünüldüğünde Çanakkale ilinde internet erişim oranı nüfusa göre yüzde kaçtır. Çanakkale’de internet erişi olmayan okul mevcut mudur?” diye sordu. 

Anahtar Kelimeler:
Bülent Turan: “Bayramiç-Ezine yolunun yenilenmesi büyük ihtiyaçtı”Önceki Haber

Bülent Turan: “Bayramiç-Ezine yolunun ye...

Başkan Yüksel fenomenleri ağırladıSonraki Haber

Başkan Yüksel fenomenleri ağırladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!