CHP’li Güneşhan: “Kaz Dağları’ndan ellerinizi çekin!”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
CHP’li Güneşhan: “Kaz Dağları’ndan ellerinizi çekin!”
CHP Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Kazdağları’nda siyanürlü çalışma yürüten Zenit Madencilik’in büyüme talebine onay çıkması üzerine açıklama yaptı.

Kaz Dağları’nın yüzde 79’unun maden ruhsatları ile kaplı olduğuna dikkat çeken CHP’li Güneşhan, “Bugün bizi çok derinden üzen bir haber aldık. Kaz Dağları’nda siyanürlü çalışma yürüten Zenit Madencilik’in büyüme talebine onay çıkmıştır. Bir kez daha anlıyoruz ki, bir örneğini çok yakın zamanda İliç’te yaşadığımız çevre felaketlerinden ders almıyoruz, kendimize ders çıkarmıyoruz” dedi.

Güneşhan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. Havamızı, suyumuzu, içinde bulunduğumuz bu ekosistemi korumak adına bir farkındalık günü. Tam da bugün bizi çok derinden üzen bir haber aldık. Kaz Dağları’nda siyanürlü çalışma yürüten Zenit Madencilik’in büyüme talebine onay çıkmıştır. Buna göre 259 hektarlık alan 380 hektara çıkacak. Bu ne demek? 535 futbol sahası büyüklüğü demek.

Kaz Dağları, Çanakkale ve Balıkesir sınırında yer alan bütün bir bölgenin akciğerleri gibi işlev gören ve Alpler’den sonra dünyanın en fazla oksijen üreten dağıdır. Ülkemizin en güzel, en cennet köşelerinden biridir. Çok sayıda endemik yani bütün dünyada sadece Kaz Dağları’nda yetişen dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bitkiye ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda Kaz Dağları sayısız kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır. Mitolojide ‘Bin Pınarlı İda’ olarak adı geçen Kaz Dağları’nın suları ile Çanakkale ve Balıkesir’in bereketli toprakları sulanmaktadır.

Bugün Kaz Dağlarının yüzde 79’u maalesef maden ruhsatları ile kaplı olmakla birlikte havamız, suyumuz kirleniyor. Müthiş bir talan ve kirletme var, insanlar zehirleniyor. Bu kadar ekolojik yıkım iklim değişikliğinin beraberinde iklim krizini de meydana getirmektedir. Bugün aldığımız haberle bir kez daha anlıyoruz ki, bir örneğini çok yakın zamanda İliç’te yaşadığımız çevre felaketlerinden ders almıyoruz, kendimize ders çıkarmıyoruz.

Bu arada ÇED raporunu hazırlayan Çınar Mühendislik’e de hiç yabancı değiliz esasen. Kendilerini Kanal İstanbul’a verdikleri olumlu rapordan dolayı çok iyi biliyoruz. Sizi bir kez daha ve şiddetle uyarıyoruz; Kaz Dağları’nın üstü altından daha değerlidir. Kaz Dağları’ndan ellerinizi çekin.”


Ezine’de inşaat balkonu çöktü: 1 işçi hayatını kaybettiÖnceki Haber

Ezine’de inşaat balkonu çöktü: 1 işçi ha...

Benzin ve motorine indirim geliyor - Çanakkale YorumSonraki Haber

Benzin ve motorine indirim geliyor - Çan...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!