Esra Yüksel, belediyenin 400 gün yıllık izni biriken işçilerini sordu
Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, Çanakkale Belediyesi’nin 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu’nda, “İşçilerin Ücretli Yıllık İzinlerinin Kanuna Uygun Olarak Kullandırılmaması” başlığıyla yer alan ve belediyedeki bazı işçilerin 400 güne ulaşan kullanılmayan ücretli yıllık izinlerinin biriktiği bulgusunu meclis toplantısında gündeme getirdi. “O işçi 1 kişiyse bile belediyeden alacağı 56 bin lira gibi bir rakam var” diyen Yüksel, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a, “360 civarı işçimiz var. Bu işçilerden, yıllık izin kullanmadığı için belediyeden alacaklı gibi görünenlerin biriken toplam izin gün sayısı ve toplam alacak tutarı ne kadardır” sorusunu yöneltti.
Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, belediye işçilerinin ücretli yıllık izinlerinin kanuna uygun olarak kullandırılmaması konusunu gündeme getiren Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Belediyedeki bazı işçilerin 400 güne ulaşan kullanılmayan ücretli yıllık izninin bulunduğunu Sayıştay tespit etmiş. Sayıştay’ın bu konudaki mevzuatı, Kamu İdaresi tarafından işçilerin anayasal olarak dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanılmasının sağlanmasını, böylece Kamu İdaresi’nin gereksiz yere borçlandırılmaması gerektiğini içeriyor” dedi.
“1998 YILINDAN BERİ BİLFİİL ÇALIŞAN BİR İŞÇİ DEMEK BU”
Bir işçinin bir ya da iki yıl süresince ücretli izninin birikmesinin normal olduğunu belirten Yüksel, 400 gün yıllık izin birikmesinin, bir işçinin 1998 yılından beri bilfiil çalışması anlamına geldiğine işaret etti. Yüksel ayrıca, yaptığı hesap doğrultusunda, 400 gün ücretli yıllık izni biriken bir işçinin belediyeden 56 bin lira alacağı olduğunu ifade etti.
“TOPLAM ALACAK TUTARI NE KADARDIR?”
AK Parti’li Yüksel sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir, iki yıl işçinin izin ücreti birikir ama, 400 güne kadar izin kullanmadan çalışan işçi var. Ben bir hesap yaptım. 1998 yılından beri bilfiil çalışan bir işçi demek bu. Bu işçinin günlük hak ettiği ücret de devletin asgari ücretiyle hesaplandığında vergisi vs. 140 lira. Yani Sayıştay raporunda ‘400 güne kadar alacağı olan işçi var’ dendiğinde, o işçi 1 kişiyse bile, şu an belediyeden alacağı 56 bin lira gibi bir rakam var. Ben şunu sormak istiyorum; 360 civarı işçimiz var. Bu işçilerden yıllık izin kullanmadığı için belediyeden alacaklı gibi görünenlerin toplam gün sayısı ve toplam alacak tutarı ne kadardır?”
“NEYDİ BU ELZEMLİK?”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a, “Bu işçilerimiz ne yaptı da 400 gün yıllık izin biriktirecek kadar, izne çıkmadan bilfiil çalıştı?” sorusunu yönelten Yüksel, bazı işçilerden yıllık izin kullanmama yönünde talep geldiği cevabı üzerine, “Ama mevzuat ‘işçinin tercihine bırakın’ demiyor. ‘Kamu zararı oluşmaması için izinleri kullandırın’ diyor. Özel durumlarda bir yıl, iki yıl izne çıkmadan ödeme hak edebilir işçi. Ama aynı işçi, ‘ben izne çıkmayacağım, çalışacağım, orada rakamım birikiyor’ diye bir talepte bulunamaz. Yani böyle bir usul yok. Bu şekliyle, bu durumda olan iki işçi varsa bile, şu an sırf biriken yıllık izinleri için belediyeden 112 bin lira alacakları var” ifadelerini kullandı.
“İZİNLERİ KULLANDIRMA KARARI ALDIK”
Yüksel’in bu çıkışı sonrası söz alan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, işçilerin biriken ücretli yıllık izinleri için belediyeden para almadığını, bu izinleri emeklilik günleri yaklaştığında toplu şekilde kullandıklarını ifade etti. Sayıştay’ın kendilerinden söz konusu yıllık izinleri işçilere kullandırıp, mevzuata uymalarını istediğini dile getiren Gökhan, bundan sonraki süreçte işçilerin biriken ücretli yıllık izinlerini kullandırma kararı aldıklarını kaydetti.
Yorum Yazın