Nisan ayında faaliyete geçmişti: Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisinde su arıtma çalışmaları başladı
Çanakkale Belediyesinin hem çevreci hem de Türkiye'de bir ilk olan yatırımlarından Güzelyalı-Dardanos Atıksu Arıtma Tesisi tamamlanarak, işletmeye alındı.
Güzelyalı ve Dardanos bölgesinin atıksularını arıtacak olan tesisin çalışma prensibi olan Sabit Film Entegreli Aktif Çamur Sistemi (IFAS), Türkiye'de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Mevcutta bulunan diğer kentsel atıksu arıtma tesislerindeki prosesten çok daha fazla biyokütle içeren bu tesiste, biyolojik arıtmanın daha verimli ve hızlı olmasını sağlayan biyomedyalar yer alıyor. Tesis, çalışma prensibinin yanı sıra, fiziki görünümünün bitki serasını andırması dolayısıyla da turistik yönü yoğunlukta olan bölge için ideal bir arıtma tesisi oldu. Nisan ayında işletmeye geçen tesiste, su arıtma çalışmaları da başladı.
Diğer taraftan Çanakkale Belediyesi, çevreci yatırımlarını üretimle de zenginleştiriyor. Güzelyalı Dardanos Atıksu Arıtma Tesisinin yeşille bütünleşen yapısının yanı sıra, 2014 yılında hizmete başlayarak kent merkezinin atık su arıtma ihtiyacına yanıt veren ve yine çevreci ve enerji dostu çalışma prensibi ile ülkenin sayılı yatırımlarından biri olan İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisinin bahçe alanı da yerel tohumlarımızın yeşerdiği bir mekana dönüştü. Arıtmadan çıkan çamurun Solar Çamur Kurutma Tesisinde güneşle kuruduğu, tesisin tüm enerji ihtiyacının Güneş Enerji Santralinden sağlandığı Çanakkale Belediyesinin çevreci yatırımlarından olan tesisin bahçesinde, yine Belediyemizin yerel ve atalık tohumların geliştirilerek gelecek nesillere aktarılmasına yönelik çalışmaları kapsamında yerli buğday çeşitleri başta olmak üzere çeşitli bitki ve sebzeler yetiştiriliyor.
Öte yandan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da hem işletmeye geçen Güzelyalı Dardanos Atıksu Arıtma Tesisini inceleyerek teknik ekipten çalışma sistemine ilişkin bilgiler aldı hem de kent merkezindeki arıtma tesisinin bahçe alanındaki üretimleri yerinde inceledi.
Yorum Yazın