Selçuk Semizoğlu: "Türk iş alemi krizlere alışıktır ancak belirsizliği sevmez"
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Eylül ayı olağan Meclis toplantısı koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıda konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, koronavirüs salgının yarattığı olumsuzluklara dikkat çekerek, "Moral ve motivasyonumuzu güçlü tutmaya çalışıyoruz. Türk iş alemi krizlere alışıktır ve güçlüdür ancak belirsizliği sevmez. Belirsizliğin ortadan kalkması da tedbirlere ne kadar uyduğumuza bağlı dedi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay, küresel koronavirüs salgınının giderek dünyanın yaşam biçimini, alışkanlıklarını ve yerleşik düzenini saran büyük bir stres testine dönüştüğünü ifade etti.
Okyay açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
"Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere, dünyaya refah getirmek üzere kurulan küresel örgütlerin işlevlerinin son derece zayıfladığı çok net olarak gün yüzüne çıktı. Duyarlı ve sorumlu liderliğin mumla arandığı, ayrışmanın ve cepheleşmenin hız kazandığı, adı konmamış bir soğuk savaşa doğru gittiğimiz zor bir dönemden geçiyoruz. Aradan 9 ay geçmesine rağmen aşı konusunda ikna edici bir seviyeye gelinememesi, güven bunalımını küresel ölçekte derinleştirdi.
"EKONOMİLERDE DRAMATİK KÜÇÜLMELER YAŞANIYOR"
Japonya’da ikinci dünya savaşından bu yana en sert düşüş yaşandı. En büyük pazarımız olan Euro bölgesinde küçülme yüzde 12.1 oldu. Euro bölgesinde bu yıl ekonominin yüzde 8.7 küçüleceği tahmin ediliyor. Ülkemiz ekonomisi iyi başladığı ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte yüzde 9.9 daraldı. Ancak geçen Meclis’te de ifade ettiğim üzere, Haziran ayıyla birlikte, istediğimiz düzeyde olmasa da ekonomide bir toparlanma başladı.
Bu dönemde petrol fiyatlarının düşük seyri ve Karadeniz’de bulduğumuz gaz rezervinin yarattığı olumlu hava da bu trende destek veriyor. Elbette çok zor bir yıl yaşıyoruz ama doğrusu en kötünün geride kaldığına dair bir beklentinin de güçlendiğini görüyoruz. Umudumuz, 2021 yılına salgının hasarını gidermiş olarak girmek ve sonrasında sürdürülebilir büyümeyi yakalamak. Ekonomi yönetiminin öncelediği, cari açık yaratan bir sistemden cari fazla veren bir anlayışa doğru eksen değiştirme hedefinin ülkemiz için çok değerli bir hedef olduğunu düşünüyorum. Türkiye’nin 2023’e doğru ilerlerken, açık verdiği tüm alanlarda kalıcı iyileştirme sağlaması hayati önemde. Bu önemli açıklardan biri, teknoloji açığı. Teknoloji açığının ve bu açığı yaratan katılıkların, büyük problemlerimizden biri olduğunu düşünüyorum. Yüksek teknoloji ürünlerin sanayi üretim ve ihracatımızdaki payı ne yazık ki yüzde 5’i bulmuyor. 2013-2018 yılları arasındaki beş yılda yüksek teknoloji dış ticaret açığımız 107 milyar dolar. Bunu değiştirmemiz lazım."
"PANDEMİ GÜNDEMDEKİ YERİNİ SAĞLAMLAŞTIRARAK KORUYOR"
Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu ise, iş dünyası olarak bir yandan sağlıklarını korumaya, diğer yandan da sürecin ekonomik etkilerini en aza indirmek için çaba gösterdiklerini dile getirdi.
Semizoğlu açıklamasına şu sözlerle devam etti:
"Pandemi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündemdeki yerini sağlamlaştırarak koruyor maalesef. Covid-19, Mart ayından beri en önemli bir risk faktörü olarak ekonomik faaliyetlerimizden sosyal yaşantımıza kadar tüm hayatımıza etkilerini sürdürüyor. İş dünyası olarak bir yandan sağlığımızı korumaya çalışıp bir yandan da işlerimizi tedbirlerle sürdürmeye çalışırken bu sürecin etkilerini de en aza indirmek için ayrı bir çaba gösteriyoruz.
"TÜRK İŞ ALEMİ KRİZLERE ALIŞIKTIR VE GÜÇLÜDÜR ANCAK BELİRSİZLİĞİ SEVMEZ"
Moral ve motivasyonumuzu güçlü tutmaya çalışıyoruz. Türk iş alemi krizlere alışıktır ve güçlüdür ancak belirsizliği sevmez. Belirsizliğin ortadan kalkması da tedbirlere ne kadar uyduğumuza bağlı. Ne yazık ki, normalleşme süreci ile birlikte tedbirlerden uzaklaştık ve onca emeğe, özellikle sağlık çalışanlarımızın çabalarına saygı göstermediğimizi düşünüyorum. En güncel bir örnek ile; daha önce 05 Ekim’de açılacağıve eğitimin % 40 uzaktan, % 60 yüz yüze yapılacağı açıklanan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitemizde dün yapılan Senato toplantısında güz döneminin tamamen uzaktan eğitim ile yapılması kararlaştırıldı. Bu karar; 50 bin’e yakın üniversite öğrencisinin Çanakkale’ye gelmeyeceği, öğrenci yurtlarında kalmayacağı, kırtasiyeciye gitmeyeceği, mahallesindeki bakkaldan alışveriş yapmayacağı, restoran veya kafeye gitmeyeceği, ev tutup eşya almayacağı anlamına da geliyor. Tedbirsizliğin ve dikkatsizliğin, ne büyük bir kitleyi olumsuz etkilediğini hep birlikte oturup düşünmemiz gerekiyor ki, bu kitle de özellikle merkez ilçede birçok üyemizi ihtiva ediyor.
"İNŞALLAH ENERJİ İHTİYACIMIZI YERLİ VE MİLLİ KAYNAKLARDAN SAĞLAYACAĞIZ"
Pandeminin gölgesinde, ülkemizde güzel gelişmeler de oluyor. Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi müjdesi ile inşallah enerji ihtiyacımızı yerli ve milli kaynaklardan sağlayacağız. En çok morale ihtiyacımız olan bu dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın bu müjdesinin hepimizi motive ettiğine inanıyorum. Cari açığımızı değil, cari fazlamızı konuşacağımız bir Türkiye’nin uzakta olmadığına olan inancımız artmıştır. Vatanımıza ve milletimize hayırlı olsun."
Yorum Yazın