Truva Bakır’ın sponsorluk tiyatrosu (!) yarın Çanakkale’de gösterime giriyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Truva Bakır’ın sponsorluk tiyatrosu (!) yarın Çanakkale’de gösterime giriyor!
Kaz Dağları’nda faaliyete geçirmeyi planladığı bakır ocağı kapasite artışı, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisi nedeniyle çevrecilerin hedefinde olan Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır firması ile Çanakkale İl Kültür Turizm Müdürlüğü arasında yarın (salı) İnkaya Mağarası kazılarına yönelik sponsorluk anlaşması imzalanacak. Şirket daha önce, maden bölgesindeki köylerin muhtarlarını Mardin’de sıra gecelerine götürmesi ve Bayramiç Ziraat Odası’na zirai ilaçlama dronu hediye etmesiyle de gündeme gelmişti.

2 Temmuz Salı günü (yarın) Büyük Truva Otel’de saat 11.00’de düzenlenecek imza törenine Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Kazı Başkanı ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Özer ile Truva Bakır İşletme Müdürü Ünsal Arkadaş katılacak.

YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR!

Öte yandan, Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Madencilik A.Ş’nin, Kaz Dağları’nda faaliyete geçirmeyi planladığı bakır ocağı kapasite artışı, cevher zenginleştirme tesisi ve atık depolama tesisine ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilen ‘ÇED olumlu kararının’ iptali için açılan davaya ilişkin çevrecilerin başlattığı hukuki süreç sürüyor.

Davanın duruşması geçtiğimiz 10 Haziran’da görülmüş, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan duruşma sonrasında Hacıbekirler ve Yanıklar köylüleri ile birlikte yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

“55 köyün içme suyuna göz dikmiş, Halilağa, Hacıbekirler ve Muratlar köylerinin haritadan silinmesine neden olacak projenin bulunduğu saha Bayramiç su havzası üzerinde. Devasa ölüm çukurunun açılacağı, patlatmalı faaliyet gösterecek ve ocak gölünün oluşmasıyla güvenliksiz hale gelecek açık ocağın hemen yakınında ise yüksek pasa yığını ile çevrili kocaman bir atık barajının yapılacağı projede, çok fazla miktarda su kullanılacak. Bölgenin tüm su kaynakları şirkete tahsis edilecek. Hacıbekirler göletleri yetmezmiş gibi bir de Kocabaş Çayı’nın suyu da şirkete verilecek. Yılda 4 milyon metreküp su kullanılacak olan projenin neredeyse tamamı ormanlık alanda. Proje alanında ayrıca tarım alanları ve meralar da var. Proje bölgenin tarım ve hayvancılığını bitirecek. Atık barajı Hacıbekirler köyüne yalnızca 730 metre mesafede. İliç felaketi de düşünüldüğünde yerleşim yerlerine bu denli yakın olan bir projeye izin verilmesi akıl almaz bir durum. 19 yıl boyunca, 7/24, günde üç vardiya çalışacak bu devasa proje, Kaz Dağları ekosistemini yok edecektir. Bölgenin ormansızlaştırılması, iklim değişikliği açısından da çok kritik öneme sahiptir. Çanakkale ilimiz, madenlere yapılan orman alanı tahsisleri nedeniyle ülkemizde orman kaybının en çok yaşandığı 2. şehir durumundadır. Tek bir ağacı bile kaybetmeye tahammülümüz kalmamıştır.

Davacılar olarak da duruşmada dava dilekçemizde belirttiğimiz gibi projenin eksiklik, hata ve tutarsızlıklarını, havamıza, suyumuza, toprağımıza, ormanlarımıza, tarım alanlarımıza, insan ve tüm diğer canlılara vereceği zararları, kasıtlı yanıltıcı beyan ve hukuka aykırılıkları bilimsel olarak bir kez daha dile getirdik ve ÇED olumlu kararının iptal edilmesini istedik. Mahkeme heyetinin bizlerin beyanlarına ve bilirkişi raporuna itibar ederek ÇED Olumlu kararını iptal etmesini bekliyoruz. Kaz Dağları’nın yüzde 79’u metalik madencilik projeleri ile kaplanmış durumda. Bölgede madencilik dışında ayrıca çok sayıda enerji projeleri ve sözde ekoturizm gibi diğer projeler de bulunmakta. Bizler doğa hakkı savunucuları olarak Cengiz Holding’in bu projesinin ve Kaz Dağları’ndaki benzer diğer ekolojik yıkım projelerinin hayata geçmemesi için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”


Çanakkale’de çarşı bölgesi yayalaştıÖnceki Haber

Çanakkale’de çarşı bölgesi yayalaştı

Çanakkale’de 3 kaymakamın görev yeri değiştiSonraki Haber

Çanakkale’de 3 kaymakamın görev yeri değ...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!