Başkan Gökhan: “Ekonomik kriz yerel yönetimleri de etkiliyor”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, CHP’nin dijital yayın organı olan Belediye Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Gökhan’ın, Belediye Gazetesi’ne verdiği röportaj şu şekilde:
Yeni nesil belediyecilik uygulamalarınızdan bahseder misiniz? Yurttaş odaklı kamu yararını tesis etmek için yönetim anlayışınızda değişiklik yaptınız mı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Yeni nesil belediyecilik uygulamaları dediğimizde şeffaf, insan odaklı, yenilikçi, kapsayıcı, adil, çevreye duyarlı bir yönetim anlayışı, vatandaş katılımı ve bu katılımı sağlayacak araçların tesis edilmesi akla geliyor. Biz de bu yöntemlerle çalışmalarımıza yön veriyoruz. İnternet ve dijital dönüşüm, toplumsal yaşamın her alanında hizmetleri de dönüştürdü. Kente ve kentliye ait kaynakların kullanımında etkin rol üstlenen devlet yapılarının dönüşümü de söz konusu oldu. İklim krizi, insan kaynaklı doğa tahribatı, pandemi vb. etkenler kaçınılmaz olan bu süreci daha da hızlandırdı. Bilgi, veri ve teknoloji temelli yeni nesil belediyecilik anlayışında benim için temel unsur, kent yönetişimi ve demokrasi. Biz, kenti vatandaşlarla birlikte yönetiyoruz. Kentin kaynaklarını vatandaşlar adına en verimli şekilde kullanabilmek amacıyla şeffaflığa önem veriyoruz. Bu nedenle belediye meclisimizin toplantılarını canlı yayınlıyoruz. Bütçemizden, performans programlarımızdan, stratejik planlarımızdan vatandaşları haberdar ediyoruz. Web sitemiz üzerinden vatandaşlar bizi her an denetleyebiliyor. Bu programları hazırlarken vatandaşların talepleri en önemli çıkış noktamız. Çağrı merkezimiz, iletişim masalarımız, muhtarlık binalarındaki iletişim noktalarımız, sosyal medya hesaplarımız, katılımcı bütçe çalışmalarımız ve dijital anketlerle elde edilen veriler ışığında kurduğumuz sistemle talepleri raporluyoruz, hangi mahallenin neye ihtiyacı olduğunu görebiliyoruz. Teknolojinin sağladığı imkânlar doğrultusunda vatandaşlara daha kısa sürede verimli hizmet sunmak amacıyla kendimizi sürekli yeniliyoruz, günümüzün standartlarına uygun bir yönetim anlayışı belirliyoruz. Göreve başladığım günden bu yana yöneten ve yönetilen ayrımının olmadığı katılımcı, bilgiye dayalı yönetim modelini benimsedim. Dolayısıyla yönetim ilkelerim ve esaslarım değişmedi, günümüz teknolojisiyle etkili ve etkin hâle geldi.
İyi yönetişimin, demokratik katılımın ve çoğulculuğun bir aracı olan yeni nesil belediyecilik kapsamında inovatif, bütünleşik, kolay yönetilebilir ve güvenli kentsel sistemler oluşturmaya yönelik çalışmalarınız var mı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Ben, belediye başkanlarını kente ve kentliye ait kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması ve gelecek nesillere aktarılması için emanetçi olarak görürüm. Bu, yerel yönetimlere daha fazla sorumluluk yükler. Yukarıda saydığım hizmetlerimize ek olarak vatandaşların yaşamını kolaylaştıracak akıllı kent uygulamalarımızdan bahsetmek isterim. “Akıllı Kent Uygulamaları” olarak ifade edilen “yönetişim, ekonomi, mobilite, çevre, toplum, yaşam” başlıklarında örnek gösterebileceğimiz uygulamalarımız arasında 2008 yılından bu yana kullandığımız interaktif hizmet çözümleri üreten e-belediye, tüm birimlerimiz tarafından kullanılan kente ait sözel ve sayısal verilerin girişlerinin yapıldığı yönetim bilgi sistemi, “Smart Agent” uygulaması, elektronik imza ve belge yönetim sistemi, akıllı vezne uygulaması, mezarlık bilgi sistemi, kent genelinde yaygınlaştırmaya devam ettiğimiz kablosuz internet erişim noktaları, 360 kent rehberi, akıllı kavşak, sinyalizasyon ve durak uygulamaları, toplu taşıma akıllı kart sistemi ve mobil uygulamalar, “Akıllı Bisiklet Paylaşım Sistemi” yer alıyor. Bu uygulamaları hizmet kalitemizi artırmak ve hizmet maliyetlerini düşürmek amacıyla kullanıyoruz. Geri dönüşüm, katı atık yönetimi, atık su arıtma tesisleri, yenilenebilir enerji alanlarında teknolojiyi en güncel hâliyle kullandık. Coğrafi bilgi sisteminin altyapısını oluşturduk.
Kentinizin tüm değerlerine sahip çıkmak, çözüm odaklı projeler üretmek ve hizmet sunumunu farklılaştırmak amacıyla yeni nesil belediyeciliğin ve yerel yönetişimin hangi niteliklerinden daha fazla yararlanıyorsunuz?
ÜLGÜR GÖKHAN: Teknoloji her geçen gelişiyor. Teknolojik olanaklar doğrultusunda vatandaşları çalışmalarımızdan haberdar etmek ve geri dönüş almak için yaşamı kolaylaştıracak hizmetlerimizi tüm kenti kapsayacak şekilde gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz.
Yerel demokrasiyi güçlendirmek ve yeni nesil belediyecilik uygulamalarını çeşitlendirmek için yerel yönetimlerin yaptığı/yapacağı çalışmaların önündeki engeller nelerdir? Denetim sürecinde ve mevzuatta hangi düzenlemeler yapılmalı?
ÜLGÜR GÖKHAN: Ekonomik kriz yerel yönetimleri de etkiliyor. Teknolojinin ve dijitalleşmenin yüksek maliyetli olması, kentsel verilerin dağınık yapıda olması ve standardizasyonun sağlanamaması, merkezî yönetimle ve yerel yönetimlerin yetkilerinin ve sorumluluk alanlarının net tarif edilememesi gibi sorunlar yaşayabiliyoruz. Son yıllarda ülkemizde yaşananların sosyo-ekonomik etkileri nedeniyle vatandaş katılımı da etkileniyor. Teknolojinin sürdürülebilirliği için yerel yönetimlere mali kaynak ve insan kaynağı desteği sağlanabilir.
Yorum Yazın