Çanakkale Boğazı gerdanlığına kavuştu: 1915 Çanakkale Köprüsü hizmete girdi
Dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına sahip olan 1915 Çanakkale Köprüsü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldı. Asya ile Avrupa yakalarını birbirine bağlayan boğaz köprüsünde karşıdan karşıya geçiş süresi 6 dakikaya indi. Köprünün geçiş ücretini 200 lira olarak açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprü geçişlerinin ilk hafta ücretsiz olacağını duyurdu.
1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Törende konuşan Çanakkale Otoyol Köprü A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsünü rekor sürede tamamlayarak 1915 Çanakkale Köprüsü ve otoyolunu milletimizin kullanımına sunmanın gururunu yaşıyoruz. Bu proje bizler ve ortaklarımız için bir iftihar meselesi olmasının yanı sıra heyecan, ilham ve güç kaynağı oldu. Çanakkale’ye bir gerdanlık lazım diyerek kıtaları bir kez daha birleştirmek Cumhurbaşkanımızın hayaliydi. Böylesi dev köprü projesine hayat vermek benim mühendis olarak iş hayatına atıldığım ilk günden beri gerçekleştirmek istediğim bir hayaldi. Ne mutlu ki bir hayali bir daha gerçekleştirmek bizlere nasip oldu. Allah’ıma hamdolsun" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, bu proje ile Türkiye'nin yatırımda, üretimde, ihracatta, istihdamda dünyanın en büyükleri arasına girmeye bir adım daha yaklaştığını belirterek, "1915 Çanakkale Köprüsü, destanın hatırasına yakışacak bir abide olan bir şaheser olmuştur. Mimari tasarımı yüzyılın destanını bugünlere taşıyor. Enlerin, ilklerin projesi olarak ülkemizin simge yapılarından biri bugün milletimizle buluşuyor. Ortada büyük bir resim var. Büyük ve güçlü Türkiye resmi. Liderliğinizle hayata geçen tüm yatırımlar tek tek bu resme vurulan fırça darbeleri. Otoyolumuz ve köprümüzün hizmete girmesiyle Trakya ile Batı Anadolu ve Ege ve Batı Akdeniz’in sanayi, ticaret, turizm ve hizmet sektörü canlanacaktır. Pekin’den Londra’ya ticaret yoluna katkı sağlayacaktır. Otoyolumuz mevcut yola kıyasla 40 kilometre kısalma sağladı. Köprü ile geçiş sadece 6 dakika. Yapım çalışmalarında gösterilen üstün başarı ile projemiz 1,5 yıl önce tamamlandı. Bu proje dahi kamu özel işbirliğiyle yapılan projelerin ne kadar faydalı olduğunu gösteren güzel bir örnektir. Türkiye küresel lojistik üs olma hedefine giderken, günlük sığ tartışmaların aksine vizyon sahibi olmayı gerektiren master plan çerçevesinde Türkiye’nin 2053 vizyonunun altyapısı şimdiden hazırlanıyor. Ülkemizin rekabet gücü ve toplumun yaşam standardının yükseltilmesine katkı sağlayan kesintisiz, dengeli, akıllı ve sürdürülebilir ulaştırma sistemidir. Hedeflediğimiz yeni Türkiye fotoğrafını netleştirdik. Mobilite, dijitalleşme ve lojistik dinamikleriyle etkinleşen dünyayı bu coğrafyaya entegre edecek iddialı sürecimiz var. Bunu liderliğinizde başarı ile yönetiyoruz. Bu köprü dünyada yeni teknik atılımlara ilham verecektir" diye konuştu.
Açılışa katılan Güney Kore Başbakanı Kim Boo Kyum da, "Kan kardeşiniz ülke olarak Kore hükümeti adına tebriklerimi sunuyorum. Çanakkale Köprüsü’nün yapımı vesilesiyle bugünkü açılışın başaktörleri Limak-Yapı Merkezi ve tüm şirket yetkililerini tebrik ediyorum. Ayrıca inşaat süresindeki aktif desteklerini esirgemeyen Türk Hükümeti ile Çanakkale şehrinin yetkililerini, her şeyden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğini takdir etmek istiyorum. Çanakkale Boğazını bağlayan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün tamamlanmış olmasının her şeyden önce doğu batı değişim tarihinde yeni geçit açmış olması sebebiyle insanlık tarihi açısından önemi bulunmaktadır. Çanakkale muharebesinde zafer kazanan atalarınızı tebrik etmek istiyorum. Artık 1915 Çanakkale köprüsü çatışma ve taarruz tarihini geride bırakarak doğu ile batı arasında barışı başlatan köprü olacaktır. Türk halkı 1915 Çanakkale Köprüsü vesilesi ile Türkiye’nin yeni bir barış çağına öncülük etmesiyle gurur duyacaktır. Çanakkale Köprüsü Türkiye ekonomisinin ana arteri olarak insan ve yük taşımacılığına büyük katkı sağlayacaktır. Avrupa ve Ortadoğu ile Kuzey Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan uluslar arası lojistik merkezi olarak daha da gelişecektir. 1950 yılında Kore savaşı sırasında henüz ülkelerimiz arasında diplomatik ilişkiler olmamasına rağmen binlerce Türk askeri zor durumdaki Kore Cumhuriyetine yardım etmek için Asya kıtasının bir ucundan diğerine uzun yollar kat etti. Kore halkı bunu hiçbir zaman unutmadı. Tekrar teşekkür ederiz. Bu kez Kore Cumhuriyeti kardeş ülkeniz Türkiye’ye gelerek İstanbul boğazı 3.köprüsü ve Avrasya tünelinin ardından Çanakkale köprüsünde birlikte yer aldı. Bu köprü ülkelerimiz arasındaki bağları geliştirmek için bir vesile olmuştur. 2022 yılı Kore ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 65.yılı ve stratejik ortaklığın 10.yılı sebebiyle önemlidir. İki ülke arasındaki ilişkilerin Çanakkale Boğaz köprüsünün kulesi gibi doğu ile batıyı birbirine bağlayan güçlü bir direk haline geleceğine, birbirine bağlayan on binlerce kablo gibi yoğun alışveriş ve bir çok alanda önemli bağlantılarla devam edeceğine yürekten inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Nüfusa paralel olarak artan araç sayısıyla birlikte Çanakkale Boğazı, özellikle bayram tatillerinin yanı sıra yaz aylarında yaşanan yoğunluğa bağlı olarak uzun bekleme süresiyle geçilebilirken, kış aylarında olumsuz hava koşullarının etkili olduğu günlerde ulaşımda aksamalar yaşanıyor. Tüm bu problemlere kalıcı çözüm üretecek ve boğazda kesintisiz ulaşım sağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, görkemli bir törenle hizmete açıldı.
Asya ile Avrupa kıtalarını Çanakkale Boğazı'nda ilk kez birbirine bağlayacak 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 18 Mart 2017'de atılmıştı. Dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgınına rağmen şantiyede çalışmalar aksamazken, açılışı 18 Mart 2023’te açılması beklenen köprünün de hizmete girme tarihi bir yıl erkene alınarak bugün gerçekleşti. 5 yıllık süre sonunda Malkara ile Çanakkale arasında 1915 Çanakkale Köprüsü’nü de içeren 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan oluşuyor.
3.1 milyar Euro’ya mal oldu
3.1 milyar Euro’ya mal olan proje yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirildi. 11 yıl sonra devlete iade edilecek köprünün yapımı boyunca pandemi şartlarında da en yüksek güvenlik önlemleriyle birlikte 12 bin kişi çalıştı. Her biri 45 metre genişliğinde, 48 metre uzunluğunda ve 700 ton ağırlığındaki tabliye bloklarının bağlanacağı askı halatlarının ana halatlara montaj işlemi 6 Temmuz 2021’de başlamıştı. 12 Aralık 2021’de de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla, Asya ve Avrupa’daki kule ayaklarının orta açıklığına son tabliye bloğu yerleştirilmişti.
Kaynak: İHA
Yorum Yazın