ÇTSO Ekim ayı olağan Meclis toplantısı yapıldı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı olağan Meclis toplantısı koronavirüs tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle yapıldı.
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Hayrettin Çetinkaya açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Meclisimizin değerli üyeleri, Odamızın Ekim ayı olağan Meclis toplantısını açarken hepinizi şahsım ve Meclis Başkanlık Divanı adına saygıyla selamlıyor, 29 Ekim tarihinde 97. kuruluş yıldönümünü coşkuyla kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramınızı şimdiden kutluyor başta ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş tüm şehitlerimizi saygı ile anarak sözlerime başlamak istiyorum.
Küresel salgın haline gelen koronavirüs dünyada olduğu gibi bizlerinde iş hayatında yeni alışkanlıklar edinmemize ve farklı tedbirler almamıza sebep oldu. Aşı için yapılan çalışmalar umut verici ancak sonuçlarını görmeden şimdiden öngörüde bulunmak ve tedbirsiz davranmak çok yanlış olacaktır.
“TÜRKİYE’NİN ÜRETİM VERİLERİ POZİTİF YÖNDE ARTIŞLA BİZLERE MORAL VERİRKEN, ÜRETİM MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ VE SATIŞLARDA YAŞANAN DÜŞÜŞLER İŞ İNSANLARIMIZI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”
Türkiye’nin üretim verilerinin pozitif yönde arttığını harcanan elektrik kapasite kullanım verileri bizlere gösteriyor. Ancak bununla birlikte üretim maliyetlerindeki artışlar ve satışlarda yaşanan düşüşler iş insanlarımızı zor durumda bırakıyor. İş Dünyası olarak beklentimiz, Kasım ve Aralık aylarından itibaren başlayacak olan vergisel yükümlülüklerin ve kredi ödemelerinin faizsiz olarak en az 6 ay ertelenmesidir.
Kıymetli Meclis üyeleri,
Yüksek Öğretim Kurumlarının yurt genelinde uzaktan eğitim kararı almasıyla birlikte, ilimiz ekonomisi için özellikle sonbahar ve ilkbahar arasındaki durgun dönemde önemli bir hareketlilik yaratan öğrencilerinin ilk dönemde gelmeyecek olmaları birçok sektörümüzü zor durumda bırakmıştır. Temennimiz sağlık tedbirlerinin en üst düzeyde alınarak eğitim ve öğretime en kısa sürede başlanmasıdır.
Çanakkale’miz yatırımcılarımıza yüksek yaşanabilirlik kriterleri ve kirlenmemiş doğası ile önemli avantajlar sunmaktadır. Çanakkale iş dünyası olarak ilimizin planlı ve programlı bir şekilde büyümesine katkı sağlamak için daha aktif ve üretken bir Meclise sahip olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu vesile ile her Meslek Komitemizden bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için önerilerde bulunmasını bekliyor, şimdi müsaadenizle gündeme geçiyorum.”
Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu ise şunları kaydetti:
“Sayın Meclis Başkan Vekilim, Değerli Meclis Üyesi arkadaşlarım, Pandemi kuralları çerçevesindeki Meclis toplantımıza hoş geldiniz diyor, sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygı ve sevgi ile selamlıyorum.
Maalesef tüm dünyada olduğu gibi salgın ülkemizde de gündemimizi işgal etmeye devam ediyor.
Bu salgın döneminden önce biliyorsunuz “Çanakkale Dış Ticaret Destek Merkezi” ’ni kurduk. Pandemi öncesinde Üyelerimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini ilk ağızdan dinlemek üzere Odamız bünyesinde Yönetim Kurulu üyelerimizin katılımlarıyla her ay farklı bir Meslek Grubumuzla toplantılar düzenledik. Pandemi sürecinde Odamız da bu toplantıları gerçekleştiremediğimiz için bu sefer biz de mümkün olduğu kadar üyelerimizi işyerlerinde ziyaret etmeye başladık. Şunu bilmenizi isterim ki. Meclis Başkan Vekilim Hayrettin Bey de biraz önce bahsetti; ertelenen SGK ve Vergi primlerinin ödemesi önümüzdeki dönemde başlıyor. Kullandırılan KGF kredilerinin ödemeleri önümüzdeki dönemde başlıyor. Bunların ertelenmesi hatta ve hatta çok daha uzun vadeye yayılması talebimizi üst birimimiz olan TOBB ile yaptığımız her toplantımızda gündeme getiriyoruz.
Sadece bizim değil Türkiye’deki 365 Oda ve Borsa’nın beklentisi bu yönde. Aşağı yukarı tüm ülkenin tüm iş aleminin sorunları da aynı zaten. Bunu üst Birliğimize, Hükümetimize yüksek ses ile duyuruyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun. İşlerimizin özellikle Çanakkale’de yine Hayrettin Bey’in bahsettiği gibi Çanakkale’nin en büyük fabrikası ÇOMÜ’nün Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin eğitime kapalı en basit hesap ile Çanakkale merkez için 45.000 civarında öğrenci aylık 60 milyon Türk Lirasının Çanakkale’ye girmemesine sebep oluyor. Yani herkes bir ekmek yese 45.000 ekmek yapar. Yaklaşık 1.000 TL- 1.500 TL harcadıklarını düşünürsek Çanakkale Merkez ekonomisi yaklaşık 60 milyondan mahrum kalıyor arkadaşlar. Bizim işimiz dua ile bu işleri çözmek değil ama pandemi de kimsenin beklemediği bir musibet. Kimsenin bununla ilgili bir B planı da yok C planı da. Dünya lideri diye bildiğimiz Amerika’nın Başkanı da koronavirüs oldu ve hastanede yattı, tedavi gördü. Onun için ancak işlerimize daha çok sarılıp, verimliliğimizi arttırarak bu süreci atlatabileceğimize inanıyorum.
“İLİMİZ COVID-19 SÜRECİNİ HAFİF ATLATIYOR DİYE GEVŞERSEK BEDELİNİ HEP BİRLİKTE ÇOK AĞIR ÖDERİZ”
Bizim işimiz; Çanakkale’nin iş dünyası temsilcileri ve çatı Odası olarak üyelerimize ve vatandaşımıza moral vermek olduğunu düşünüyorum. Her doğru her yerde söylenemiyor. Söylendiği zaman çünkü maksadını aşıyor. Ama Çanakkale için şunu sevinerek ifade etmek istiyorum; Çanakkale, Türkiye’de covid-19 un en az rastlandığı il şu anda. İl Pandemi Kurulu Toplantısı’na Yönetim Kurulu arkadaşım Murat Bey katıldı. Gevşemeden bu mücadele ile Çanakkale olarak çok daha rahat başa çıkabileceğimizi düşünüyorum.
Tabi Devletimiz elinden gelen birçok şeyi yapmaya çalışıyor ama her şey bir bütçe meselesi. Şuan en çok Devletimizi yanımızda görmek istediğimiz anlar. Şefkatini istiyoruz. Minimum kayıp ve zarar ile bu pandemiden bu krizden çıkmak istiyoruz. Allah yardımcımız olsun. Biz her türlü her türlü sorun ve beklentiyi siz Meclis üyeleri vasıtasıyla, Komite Başkanlarımız vasıtasıyla Bakanlıklarımıza, Siyasi İktidarımıza ve Odalar ve Borsalar Birliğine iletiyoruz.
Bir çoğunda da muvaffak olduk ama bazı önlemler de zaruri çünkü risk alan neticede bürokrat. Bugün bir toplantı düzenlendiğinde ve bu toplantıda virus olduğu tespit edildiği zaman herkes nerde bu Devlet nerde bu Vali diyecek. Nerde bu Sağlık Müdürü diyecek. Riski kim alıyorsa kararı o verecek tabi. Mümkün olduğu kadar üyelerimize telefon, online veya az sayıda Yönetim Kurulu üyemizle birlikte yüz yüze görüşmeler yapmaya çalışıyoruz. Beklentilerini ve sorunlarını dinlemeye çalışıyoruz. Bu konuda hiç mütevazi olmayacağım arkadaşlar. Her birinizi görüyorum. Her birinizin sorunlarını ayrı ayrı biliyorum. Semih Bey’den Burak Bey’e, Recep Bey’den Armağan kardeşime herkesin sorunlarını ayrı ayrı biliyorum. Beklentilerini ayrı ayrı biliyorum ve bunları inanın yüksek ses ile dile getiriyoruz. Hem yasa yapıcıya hem üst Birliğimize hem yerel yöneticilerimize, Belediyemiz olsun, Vali Bey’imiz olsun. İl Özel İdaremiz olsun, şu anda çok şükür Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak şuan hiçbir kurumla en ufak bir konuda sürtüşmemiz yok arkadaşlar. Her kurumla aramız çok çok iyi. Belediye Başkanımız ile en hafta iki, üç defa toplantılar haricinde telefon ile görüşüyoruz. Haftaya da kendisini fiziki ortamda Odamızda yapacağımız Yönetim Kurulu toplantımıza davet ettim.
“ÜYE ZİYARETLERİMİZ KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ DOĞRULTUSUNDA DEVAM EDECEK”
Geçen hafta Gökçeada’ya gittik. Orada Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız ile bir aradaydık. Odamız faaliyet alanı içerisinde yer alan Merkez ilçe ve diğer ilçelerde faaliyet gösteren tüm üyelerimizin sorunlarını yüksek sesle her platformda dile getirmeye çalışıyoruz. Meclis Başkan Yardımcımız Hayrettin Bey’in konuşmasında dile getirdiği sözlere aynen katılıyorum. Lütfen söz alıp bu dönemde ne yapmamız gerektiğiyle ilgili bizlere çözüm önerilerinde bulunun yol gösterici fikirler üretelim. Yani ortak akıl her şeyin üzerinde diye düşünüyorum.
Sayın Meclis üyelerimiz, şimdi müsaade ederseniz en son Meclis toplantımızdan beri yaptığımız şeyleri bir özet halinde size bildirmek istiyorum;
GESTAŞ Genel Müdürü Sayın Mahir Sevinç Bey Odamızı ziyaret ettiler. GESTAŞ bölgemiz için çok önemli ve Odamızın da yönetiminde temsil edildiği bir kurum. Özellikle Adalarımız ve Boğaz geçişlerinde birçok üyemizin direk bağlantılı olduğu bir kurum. GESTAŞ Genel Müdürü Sayın Mahir Sevinç Bey yaptığımız görüşmelerde bir çok konudaki sorunlarımızı çözüyor ve yapıcı davranıyor. Kendisine bu vesile ile desteklerinden dolayı tüm üyelerimiz adına teşekkür ediyorum.
Çanakkale’deki Öz Korkmaz Ticaret Ltd. Şti’nin Biga’daki yeni showroom açılışına Yönetim Kurulu üyemiz Ersin Kahraman ile birlikte katıldık. Bu dönemde yeni bir işyeri açtıkları için kendilerini kutluyorum ve tebrik ediyorum. Allah bol kazanç nasip etsin diyorum.
Ahilik Haftamız bu sene pandemi nedeniyle geçtiğimiz senelerdeki gibi kutlanamadı. Çan Belediye Başkanı Sayın Bülent Öz, Çan Karma OSB ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak üzere Odamızda beni ziyaret ettiler. Çan’ da inşallah önümüzdeki dönemde Karma OSB’yi kazandıracağız. Kuruluş çalışmalarıyla ilgili fikir alışverişinde bulunduk ve her türlü desteği kendilerine vereceğimizi ifade ettim.
Olay Gazetesi yeni imtiyaz sahibi ve eski Meclis üyemiz Mehmet Özkurnaz Bey’i hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Basın medya patronluğuna soyundu. Kendisine bu yolda başarılar diliyoruz.
TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey toplantısına katıldım. Arkadaşlar bu da Çanakkale için gurur kaynağı. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak ben aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ticaret ve Sanayi Odaları Konseyindeyim. İlk 30’dayız arkadaşlar. Orada da sesimizi duyurma şansını elde ediyoruz. Geçen bir ay boyunca üç defa çeşitli Bakanlarımız ile online dijital ortamda şuandaki toplantımız gibi bir araya gelmek imkanı bulduk. Emin olun buradaki her toplantımızda Çanakkale’nin her sorununu yüksek ses ile dile getiriyoruz arkadaşlar ve TOBB Başakanımız Rıfat Bey eksik olmasın Çanakkale’mize ayrı bir önem veriyor Sayın Başkanımıza buradan tekrar teşekkürlerimi arz ediyorum.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 Şirket listesinde yer alan Meclis Üyemiz Burak Kunt’u işyerinde ziyaret ettim. Burak kardeşimi tekrar tebrik ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun diyorum. Bu zorlu dönemde büyüme gösteren firmasının büyüme hikayesini de ileri ki dönemde gerçekleştireceğimiz fiziki Meclis toplantısında dinlemek isteriz.
Üye ziyaretlerimize yine Meclis Üyemiz Şakir Kutluay ve Kutluay İnşaat - Şerif Kutluay’ı ziyaretlerle devam ettik.
Ezine Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu olarak saha ziyaretinde bulunduk. İdari binamızı teftiş ettik. Türkiye’de kurulması düşünülen Dondurulmuş Gıda Sanayi Derneği kurucuları bilgi vermek üzere ilimize geldiler. Ulubay yetkilisi Berkan kardeşim vasıtasıyla onları misafir ettik. Onlarla bir araya geldik. Dondurulmuş, gıdanın sebze ve meyvenin önemli olduğu bir ilde önemini konuştuk. Yatırım beklediğimizi dile getirdik. Yatırım sözü aldık diyebilirim.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Destek Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Daire Başkanı Ferruh Parmaksız ziyatretimize geldiler. Arkadaşlar son 3 ayda Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Odamızı 4. Kez ziyaret etti. Tabi ziyaretler de ilimizin büyümesi, gelişmesi ve rekabet gücünü arttırması için maksimumu almaya çalışıyoruz. Olması gerektiğini anlatıyoruz, eleştirilerimiz de oluyor. Çanakkale’ye pozitif ayrımcılık istediğimizde oluyor. Gerekli görüşmeleri yaptık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Ziyarette Ezine Gıda İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanımız Ezine Kaymakamız, Vali Yardımcımız Hacı Arslan Uzan Bey de bulundular.
Ak Parti İl ve Merkez İlçe Yönetimi , Kadın ve Gençlik Kolları Başkanları ziyaretimize geldiler. Bu ziyaretlerde arkadaşlar sadece fotoğraf çektirmiyoruz. Bu ziyaretler geldikleri zaman Belediye Başkanımıza belediye ile ilgili sorunları, iktidar partimize de yerelde bürokrasi ile ilgili sorunları emin olun ki eleştirinin en üst noktasına kadar hepsini yapıyoruz. Yani isim isim, şahıs şahıs her olaya iniyoruz. Bunu da hiçbir zaman bırakmayacağız. Ticaret ve Sanayi Odalarının temel bir amacı da bence bu bölgemizin ihtiyaçları doğrultusunda “Lobicilik” yapmak. Biz burada bir taraf olarak değil 8.000’i aşan üyesimizin sesi olarak karşılarına oturuyoruz. Sizlerden aldığımız geri dönüşleri iletmek ve üyelerimizin sorunlarını çözmek için buradayız.
Yine Ak Parti İl ve İlçe Merkezi yönetiminin ziyaretleri önemliydi.
Skal Troy Çanakkale Kulubü Yönetimini kabul ettik, turizm ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk.
GMKA tarafından desteklenen “Çanakkale Dış Ticaret Destek Merkezi Projesi” mal alımını gerçekleştirdik.
Yine gündemimizde olan tablet bağışı konusunda ÇASİAD, MÜSİAD ve ASKON Başkanları ile biraraya geldik. Bu işi tek çatı altından yürütelim diye fikir birliğine vardık. Bunun üzerine de çalışmalarımız devam ediyor. Kısa sürede toplayabildiğimiz kadar tableti inşallah ihtiyaç sahibi, muhtaç çocuklarımıza, öğrencilerimize vereceğiz.
GMKA Eylül ayı Yönetim Kurulu toplantısına katıldım. GMKA, Güney Marmara Kalkınma Ajansı arkadaşlar burada her toplantı da yüksek ses ile yatırımcıya iş alemine destek verilmesi gerektiğini ifade ettim. Bu toplantıda da öyle oldu.
Yönetim Kurulu Üyemiz Mehmet Önen Bey göğsümüzü kabarttı. Türkiye’nin en genç ve başarılı 40 CEO arasında yer aldı. Mehmet kardeşimi huzurlarınızda tebrik ediyorum. Kendisi ile guru duyuyoruz. Allah yolunu açık etsin. Başarılarının devamını diliyoruz inşallah.
Biraz once de bahsettim. Yönetim Kurulu olarak Gökçeada’ya bir program düzenleyerek Yönetim Kurulumuzu orada yaptık. Belediye Başkanı, Kaymakam ve yaklaşık 40 tane üye ziyaretlerimizi gerçekleştirdik. Üyelerimizin bize ilgisi çok büyüktü. Ziyaretimizde bize iletilen ufak tefek sorunun bir çoğunu daha Çanakkale’ye dönmeden çözdük. İnanın üyelerimiz bizleri karşısında görünce o kadar insanlar aç arkadaşlar. Yani aç derken ilgiye aç.
“KORONAVIRÜS DÖNEMİNİ HEP BİRLİKTE BİRBİRİMİZE MORAL VEREREK, FİKİR ALARAK VE YOL GÖSTEREREK GEÇİRECEĞİZ.”
TOBB koordinatörlüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’ın katılımları ile gerçekleşen İstişare Toplantısı uzayınca Sayın Bakanımız; “Ben size cep numaramı vereyim bana mesaj ile iletin dedi” tek tek Oda ve Borsa olarak herkesin sorunu ve beklentisi ile ilgilendi. Kendisine huzurlarınızda bu sıcak ve samimi yaklaşımından dolayı ayrıca teşekkür etmek istiyorum.
Turizm sektörüne Kale 17 Hotel ile giriş yapan Zafer Bıyıklı ile Cura Hotel işletmecileri başarılı kadın girişimcilerimiz Nilgün Gökser ve Nil Mercan hanımları ziyaret ettim.
Odamızın koordinasyonunda TOBB MEYBEM A.Ş. işbirliğinde gerçekleştirilen Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu sınavlarını 39 adayın katılımı ile gerçekleştirdik. Kasım ayı ilk haftasında da Emlak Danışmanlığı sınavlarını gerçekleştireceğiz. Bugün Ticaret Bakanımız emlak danışmanlığının artık Yetki Belgesi olmadan yapılmayacağını ifade ettiler. Bu konuda da Türkiye’de en çok sınav düzenleyen sayılı Odalardan birisi olduğumuzu belirtmek isterim.
Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Biga Tarım Fuarına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Fahrettin Ersoy Bey ile birlikte Biga Fuarı açılışına katıldık. Yine aynı gün Üyemiz Kobak Süt Ürünleri’nin Biga Şubesi açılışına katıldık.
Tabi bu açılışlarda fuar açılışlarında siyasiler ile bir araya geliyoruz. O da çok iyi oluyor, yine sorunlarımızı dile getirme imkanı buluyoruz.
Arkadaşlar biz değil siz konuşun istiyorum. Meclis Başkan Yardımcımız Hayrettin Bey’in de dediği gibi Ben konuşmamı birazdan neticelendireceğim ama herbirinizden bir iki cümle gerçekten duymak istiyoruz Yönetim Kurulu olarak.
Eylül ayı Meclis toplantımızdan bu yana aramıza 68 üye katılırken, 17 üyemiz kaydını sildirdi ve bugün itibarı ile 7838 üyeli büyük bir aileyiz arkadaşlar. Ben konuşmama son verirken; tedbirleri elden bırakmadan, rehavete kapılmadan sabırla bu günleri atlatacağımıza inanıyor, en kısa zamanda sağlık ve huzurla yüz yüze toplantılarda birlikte olmayı diliyorum.”
ÇTSO Ekim ayı olağan Meclis toplantısında gündemde yer alan konuşmaların ardından, Genel Sekreter Sema Sandal tarafından Hesap İnceleme Komisyonu’nun 2020 Eylül ayı mizanı ile ilgili raporun okunması ve 2020 Eylül ayı mizanının tetkik ve onayı görüşüldü.
Ekim ayı olağan Meclis toplantısında Genel Sekreter Sema Sandal tarafından, “Çanakkale Sektörel İstihdam ve Dış Ticaret Verileri” Meclis üyeleri ile paylaşıldı. Burs Kriterleri ve uzaktan eğitime destek konuları görüşüldü.
Yorum Yazın