Doğan Perinçek: “Biga’daki deprem daha büyük depremin öncüsü olabilir”
Prof. Dr. Doğan Perinçek, bu sabah Biga’da meydana gelen 4.3 büyüklüğündeki depremin ardından açıklamalarda bulundu. Bölgenin 7 büyüklükte deprem beklenen faylar üzerinde bulunduğuna dikkat çeken Perinçek, “Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık hattında neredeyse 300 yıldır enerji birikiyor. Biriken enerjinin ne zaman büyük depreme dönüşeceğini tam olarak bilemeyiz fakat yarın olacakmış gibi tedbir almak bizim elimizde” dedi.
Prof. Dr. Perinçek, Biga’daki 4.3’lük depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Çanakkaleli hemşehrilerim geçmiş olsun. 12.7 km derinde saat 6.21 de 4.8 büyüklükte olan deprem beklediğim daha büyük depremin öncüsü olabilir. Hatırlanacağı gibi Erdek, Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık hattı 7 büyüklükte deprem beklediğimiz faylar üzerinde bulunuyor. Halkımızın tedbirli olmasını öneririm. Son 3 yıl içinde Çanakkale yakınlarında olan en büyük deprem geçen ay Bayramiç dolayında olan depremin büyüklüğü ise 3.2 olmuştu. 4.8 büyüklükteki depremden sonra neredeyse 2 saat dolmuş olacak. Henüz artçı deprem olmadı. Yakından takip ediyoruz. Depremin olduğu nokta ana fay hattı üzerinde değil. Bu depremin güneydeki (Biga-Çan hattı) fayları ve Çanakkale Boğazı içindeki fayları tetikleme olasılığı var. Biga, Çan, Bayramiç, Ayvacık hattında neredeyse 300 yıldır enerji birikiyor. Biriken enerjinin ne zaman büyük depreme dönüşeceğini tam olarak bilemeyiz fakat yarın olacakmış gibi tedbir almak bizim elimizde. Tedbirli olur evlerimizi sağlam yaparsak 7 büyüklükteki deprem bile bize zarar vermez. Devletin, yerel yetkililerin ve halkımızın yapması gereken çok iş ve görev var.”
Oradaki fayın tekrar periyodu ortalama 1000 yıl.300 yıl enerji birktiren fayın, daha 700 yıla kadar birikim yapması gerekli. İnsanları boşu boşuna germek yerine esas sismik boşluk olan yerlerden bahsedelim.Serkan İçellimaden jeolojisi ve yer bilimleri uzmanı