Jülide İskenderoğlu: “Çanakkale'yi depreme dirençli hale getirmek önceliğimizdir”
Cumhur İttifakı'nın Çanakkale Belediye Başkan Adayı Jülide İskenderoğlu, 6 Şubat büyük deprem felaketinin yıl dönümünde yaptığı açıklamada, Çanakkale'yi depreme dirençli bir kent yapma konusunda hızla çalışacaklarını belirtti.
Jülide İskenderoğlu, Çanakkale'yi kentsel dönüşüm başta olmak üzere, alt ve üst yapısıyla deprem ve afetlere dirençli bir kent yapma hedeflerini ifade ederek, “Maalesef bir yıl önce yaşadığımız acı tecrübe, depremin önemini bir kez daha ortaya koydu. Şehirlerimizi depreme hazırlamanın önemini anladık. Özellikle İstanbul - Marmara depremi günümüzde sıkça gündemdeyken, Çanakkale'de sadece Sosyal Konutlar bölgesi değil, genel olarak kentin bu konuda değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz ve bu doğrultuda projeler geliştiriyoruz. Deprem ve dönüşüm bizim için en önemli gündem maddelerinden biridir” dedi.
1 Nisan sabahı görevi devraldıklarında Çanakkale’nin kaybettiği yılları hızla telafi edeceklerini kaydeden İskenderoğlu, “2013 yılından bu yana Çanakkale'de tespit edilen riskli bina sayısı 1236. Bunlar arasında 3007 konut ve 778 iş yeri bulunuyor. 2785 konut ve 678 iş yerinin yıkımı tamamlandı. Sadece merkez ilçe değil, tüm ilçelerimizde bu konuya hızla eğilmemiz gerekiyor. 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve Yönetmelik kapsamında riskli yapılara yönelik kira yardımı devam ediyor. 2013'ten 2023 sonuna kadar yapılan toplam kira yardımı yaklaşık 17 milyon lira. Çanakkale'deki eski, yıpranmış binaları tamamen yenilemek istiyoruz ve bu süreçte kira yardımı, yüzde 50 hibe gibi desteklerle vatandaşlarımızı destekleyeceğiz. 1 Nisan sabahı görevi devraldığımızda Çanakkale'nin kaybettiği yılları hızla telafi edeceğiz” diye konuştu.
İskenderoğlu, Çanakkale'yi sadece depreme değil, yaşanabilecek tüm afetlere karşı hazır bir şehir yapmayı hedeflediklerini de söyleyerek, “'Afet Risk Yönetim Sistemi'ni uygulamaya koyacağız. Afet durumunda atılması gereken adımları anında bileceğiz. Hızla toplanma alanları oluşturup bu alanların alt ve üst yapılarını afete hazır hale getireceğiz. Belediye olarak inşa edeceğimiz kreşler, kütüphaneler, genç-yaşlı-kadın merkezleri gibi tüm binalarımızı, normal işlevlerinin yanı sıra afet durumlarında geçici yaşam alanı olarak kullanılabilecek şekilde tasarlayacağız. Tüm bu altyapıyı afet acil tahliye hatlarıyla güçlendireceğiz. İki büyük hastanemizin yanı sıra Sarıçay'ın diğer yakasında eski SSK hastanesinin bulunduğu alanda bir sağlık merkezi inşa edeceğiz. Ayrıca, başta Cuma pazarı olmak üzere, şehrin çeşitli noktalarında günlük hayatta sağlık kabini olarak da hizmet verecek yapılar oluşturacağız” ifadelerini kullandı.
Alt yapı çalışmalarını farkındalık eğitimleriyle de desteklemek istediklerini belirten İskenderoğlu, “İlgili kurumlarımızla iş birliği içinde, Afet Farkındalık Eğitimleri aracılığıyla tüm hemşehrilerimizin bu farkındalığa erişimini ve günlük yaşamlarında bu süreci, depremi merkeze alarak bilinçli bir şekilde hareket etmelerini sağlamak istiyoruz” dedi.
Yorum Yazın