Jülide İskenderoğlu: “Gelibolu’yu ‘İpek Şehir’ yapacağız”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Gelibolu’da gerçekleştirilecek İpek Böceği Yetiştiriciliği ve İpek Üretimine ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın toplantısı düzenledi.
Çanakkale Yorum | Gelibolu ve Çanakkale bölgesinde ipek böceği üretimini canlandırmak için önemli bir proje başlatıldığının altını çizen AK Parti’li İskenderoğlu, projenin hedefinin, kadın nüfusunun yüzde 20’sine ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretimini öğretmek olduğunu kaydetti.
İskenderoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından, 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında, Gelibolu Piri Reis Eğitim Kültür, Gençlik Spor, Turizm ve Sosyal Dayanışma Derneği tarafından “Gelibolu’nun Kadınları Kozalarından Çıkıyor” projesi başvurusu yapılmıştır.
Gelibolu ve Çanakkale bölgesinde ipek böceği üretimini canlandırmak için önemli bir proje başlatıldı. Projenin hedefi, kadın nüfusunun yüzde 20 sine ipek böceği yetiştiriciliği ve ipek üretimini öğretmek.
Yaptığımız araştırmalarda gördük ki, geçmiş zamanlarda köylerimizde ipek böceği üretimi yapılmaktaymış. Zaten şu an, hemen hemen her evin bahçesinde yarım asırlık dut ağaçları var.
Daha sonraki zamanlarda işgücü yetersizliği, dut ağacı yetersizliği, besleme alanlarının yetersizliği ve pazar sıkıntıları nedenleriyle üretim yapılamamış. Geçmişte var olan ipek böceği üretimine tekrar değer vererek, bu kültürü canlandırmak ve köylerimizdeki kadın istihdamını arttırmak, kadınlarımızı aynı amaçta buluşturup, bununla birlikte faydalı bir sosyal alan açmak projemizin bir başka hedefi.
“Gelibolu’nun kadınları kozalarından çıkıyor” projemizle, Gelibolu’nun 26 köyünde kadınlarımıza ipekböceği yetiştiriciliği eğitimlerinin verilmesi ve de atıl durumda olan beş köy okulumuzun tadilatı yapılıp sonrasında kadınlarımızın ipek kozası üretim ve satışını yapabilecekleri bir merkeze dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Projemizle birlikte köylerimizde yaşayan kadınlarımıza yerinde İpekböceği yetiştiriciliği, koza üretimi eğitimi ve bununla birlikte birçok farklı mesleki eğitimler vererek gelişimlerini sağlamak böylece kadınlarımızı istihdama katmak istiyoruz.
Projemiz, köylerdeki üretim potansiyelini belirleyip, bu potansiyele göre kozaların sağlıklı, temiz ve kaliteli bir şekilde üretilebileceği İpek evleri oluşturmasını sağlayacaktır.
Tabii ki projeyi daha da ilerletebilmek için İpekböceğinin tek yiyeceği olan dut ağaçlarının sayısını arttırmak gerekiyor. Bu süreçlerin daha sağlıklı ilerleyebilmesi ve sürdürülebilir olması için burada bir kadın Kooperatifi kurmayı hedefliyoruz.
İpek böceklerinden ipek temini genel uygulama olarak üzülerek belirteyim ki maalesef öldürülerek ipek üretimi yapılıyor. Bu yöntemi kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu projede biz barış ipi üretimini hedefliyoruz. Çünkü inancımızın ve medeniyetimizin temelinde her canlıya saygı var. Hiçbir canlının acı çekmesini asla kabul edemeyiz.
Temelinde “her canlının ruhuna, bedenine saygı duymak, acı çektirmemek... “olan ve Ahimsa felsefesinden ortaya çıkan Barış İpeği bizim istediğimiz ve tercih ettiğimiz ipek üretim yöntemi.
Son yıllarda bilinçli ipek kullanıcıları ipek satın alırken bu hususa son derece dikkat ediyorlar. Bu nedenle üreticimiz, herkes, ipek ürünlerimizi rahatlıkla hiçbir şüphe duymadan satın alabilecek.
Asrın projelerinden 1915 Çanakkale Köprümüzle, tarihi İpek Yolu'nu, tarihin derinliklerinden yeniden gün yüzüne çıkarıyoruz. İşte bu noktada bu projemiz çok daha özel bir anlam kazanıyor.
“Asya ile Avrupa‘nın birleştiği tarihi ipek yolunda yeniden ipek üretimini canlandırarak, köylerimizi İpek Köyler, Gelibolu’muzu da İpek Şehir yapacağız.
Böylece hem ipek ithalatımızı azaltacak, hem de ipek üretiminin yanı sıra bölgemizi turistler için cazip hale getireceğiz.
Bölgemize gelen turistler İpeğin üretildiği köylerimizi ziyaret ederek, üretici kadınlarımızın bin bir emekle ipekten ürettikleri ürünlerimizi görecek ve satın alacak.
Dünya nüfusunun her geçen gün artması ve doğal liflerden yapılan tekstil ürünlerine doğru yönelmesi ile birlikte, ilginin günden güne ipek ve ipek ürünlerine yoğunlaşarak talebi arttırması da bizim için çok önemli bir fırsattır aslında.
Bu fırsatı iyi değerlendirerek, bölgemizde başlattığımız projemizle birlikte hem bölge halkımıza, hem de milli ekonomimize ciddi bir katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.
Üstelik sadece boynumuza fular ya da yakamızı kravat olarak değil de savunma sanayimizden sağlık sektörüne, kozmetik sektöründen birçok sektöre kadar çok daha geniş bir ürün yelpazesine dağılan ipek, hem ülkemiz hem de Çanakkale’miz için son derece önemli. Bu nedenle projenin temelinde olan kadınlarımız da biz de son derece heyecanlıyız.
Projemiz, Çanakkale’miz, kadınlarımız ve ülkemiz için hayırlı olsun.”
Yorum Yazın