Jülide İskenderoğlu: “Müsilajı gündemimizden çıkarmak istiyoruz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Jülide İskenderoğlu: “Müsilajı gündemimizden çıkarmak istiyoruz”
TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu üyesi AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, geçtiğimiz hafta Marmara Denizine kıyısı olan illerde gerçekleştirilen komisyon çalışmasını değerlendirdi. İskenderoğlu, çalışmanın rapor haline getirileceğini söyleyerek, “Müsilajın çeşitli nedenleri var. Bunlardan bir kısmını önleyebileceğimizi gördük. Bu konuda çalışma yapıp müsilajı vatandaşımızın ve balıkçılarımızın gündeminden çıkarmak istiyoruz” dedi.

Başta Marmara Denizi olmak üzere, denizlerdeki müsilaj sorununun nedenlerinin araştırılarak gerekli önlemlerin alınması amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Marmara denizine kıyısı olan illerde inceleme çalışması yaptı. Komisyon sözcüsü AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, yapılan saha çalışmasının ardından değerlendirmelerde bulundu.

Müsilajın sadece yüzeydeki değil su altı ve orta düzeydeki etkilerini de gözlemleme fırsatı bulduklarını söyleyen İskenderoğlu, “İstanbul Yenikapı’da başlayan saha çalışmamızda, Marmara Su Altı Merkezinin desteği ile tüplü dalış gerçekleştirildi. Burada su altındaki etkilerini de gözlemledik. Tekirdağ Ergene-1 Organize Sanayi Bölgesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde, Kocaeli Başiskele Kullar İleri Biyolojik Arıtma Tesisinde incelemeler yaptık. İzmit Körfezi havadan gezerek müsilajın etkilerini gözlemledik. Marmara Adası İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, Avşa Adası Derin Deniz Deşarj Noktası ve Denizden içme Suyu Arıtma Tesisini gezdik. Son olarak Komisyon heyetimizi Çanakkale’mizde ağırladık. Çanakkale Merkez İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisinde incelemeler yaptık” dedi.
 

Müsilaja neden olduğu düşünülen 3 etken olduğunu hatırlatan İskenderoğlu, “Küresel Isınma nedeniyle Marmara denizinin suyunun ısınması, Marmara Denizinin jeolojik yapısı münasebetiyle suyunun durgun olması önemli etkenler arasında. Ancak önemli bir etken de kirleticiler. Marmara havzasında 25 milyon insan yaşıyor. Kentsel ve evsel atıklar, sanayi ve endüstri atıkları, gemi sintineleri ve diğer kirletici etkenlerin müsilaj oluşumunu hızlandırdığını gördük. Komisyon olarak en çok üzerinde durduğumuz konu, kirlenmenin önüne geçilmesiydi. İllerimizde gezdiğimiz tesislerde detaylı bir gözlem yapma şansımız oldu. Saha çalışmasının öncesinde, ilgili kurumlarla bir araya gelip teorik olarak da çalışmalar yapmıştık. Tüm bu çalışmaları rapor haline getireceğiz. Bu gezimizde, ileri biyolojik atık tesislerinin bu kirliliği azaltabileceğini gördük. Bunların yapımı şüphesiz pahalı ve sağlıklı şekilde işletmesi de oldukça zor. Ancak bunların artırılması, daha etkin çalıştırılması yönünde bir fikir oluştu. Bu sayede en azından bu etkenlerden bir tanesinin önüne geçmiş olabiliriz” diye konuştu.


Lapseki'de çiftçilere, bitki koruma ve uygulama belgesi verildiÖnceki Haber

Lapseki'de çiftçilere, bitki koruma ve u...

Ezine açıklarında 35 düzensiz göçmen yakalandıSonraki Haber

Ezine açıklarında 35 düzensiz göçmen yak...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!