Selçuk Semizoğlu: “Sırf Cumartesi tatili için herkes kamuya kapak atma derdinde”
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, vatandaşların sırf Cumartesi günleri tatil yapabilmek için kamu kurum ve kuruluşlarına iş başvurusu yaptığına dikkat çekerek, “Herkes bir şekilde amiyane bir tabirle kamuya kapak atma derdinde. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu senkronize edilmediği sürece ‘iş bulamama’ değil ‘iş beğenmeme’ sıkıntısı artacak ve ne yazık ki Türk sanayisi hepimizi tedirgin eden mültecilere mecbur kalacaktır” dedi.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Ortak Komite Toplantısı ve Eylül ayı olağan Meclis toplantısı video konferans yöntemiyle yapıldı.
Toplantıda önemli açıklamalarda bulunan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, ekonomiyi ayakta tutan bileşenin üretim olduğunu vurgularken, şöyle konuştu:
“ÜRETMEYE MECBURUZ”
“Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği ve binamızın camlarına da yazarak sürekli vurguladığımız gibi üretmeye mecburuz. Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdur.” Her türlü riski göze alarak, önümüzü göremediğimiz kriz ortamlarında bile yatırım yapan yatırımcının tek beklentisi de moral ve bürokrasiye teslim edilmemesi; önünün açılmasıdır. Ekonomiyi ayakta tutan üretimdir. Koronavirüs ile birlikte yerli üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Kendi kendimize yettiğimiz sürece başa çıkamayacağımız hiçbir sorun yoktur. Bunun bilinci ile kanun koyucu büyüklerimizin de yatırımcının, sanayicinin ihtiyacı olan güven ortamını sağlaması şarttır.”
“İŞÇİ BAYRAMI’NDA PATRON ÇALIŞIYOR, İŞÇİ ÇALIŞIYOR, DEVLET MEMURU TATİL YAPIYOR”
Oda üyelerinin vasıflı personel bulamadıkları yönündeki serzenişlerini de dile getiren Semizoğlu, “Herkes bir şekilde amiyane bir tabirle kamuya kapak atma derdinde. Bir üyemizin şöyle bir haykırışı var; ‘Biz çalışanımızı alıyoruz, eğitiyoruz. Sadece Cumartesi tatili için daha düşük vasıflı iş de olsa Belediye’ye, Özel İdare’ye herhangi bir kamu dairesine gidip başvuruyor. Daha düşük maaşa o işi kabul edebiliyorlar.’ Bu arkadaşımızın önerisi şu şekilde; Belediyeler ve kamu çalışan alacakları zaman son 6 aylık bordrolarına baksınlar. İşi varsa bu çalışanları almasınlar. Çünkü teknik personel sırf Cumartesi günü tatili için veya yarın öbür gün oradan bir tanıdık bulurum daha rahat bir pozisyona geçerim diye gerçekten vasıflı iş gücümüzü her geçen gün kaybediyoruz. Çok doğru bir serzeniş. Bu konuda yapabileceğimiz ne var onu bilemiyorum ama onu araştırıp gerekli şeyleri yapmamız lazım. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda patron çalışıyor, işçi çalışıyor, o gün sadece devlet memuru tatil yapıyor. Böyle çok anlam veremediğimiz şeyler ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.
“ÇANAKKALE’DE İŞSİZLİK YOK, İŞ BEĞENMEME VAR”
Herkesin işçiye ihtiyacı olduğunun altını çizen Semizoğlu, “Herkesin işçiye ihtiyacı var. Ama işsizlik diye bir şey konuşuluyor Türkiye’de. Çanakkale’yi iyi bildiğim için, Çanakkale’de işsizlik yok, iş beğenmeme var. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4857 sayılı İş Kanunu senkronize edilmediği sürece ‘iş bulamama’ değil ‘iş beğenmeme’ sıkıntısı artacak ve ne yazık ki Türk sanayisi hepimizi tedirgin eden mültecilere mecbur kalacaktır. Pek çok kalifiye elemanımız, sanayide daha verimli çalışacak mühendislerimiz varken bir Cumartesi tatili ne yazık ki hem kendi geleceklerine hem ülkemizin geleceğine tercih ediliyor. Ülkemize, vatanımıza en fazla sahip çıkmamız gereken bu günlerde; gençlerimizin iş ararken bu bakış açısı ile değerlendirmelerini temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
“BİR SÜRE DAHA YÜKSEK ENFLASYONLA MÜCADELE EDECEĞİZ”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Osman Okyay ise, makroekonomik hedeflerin güncellendiği orta vadeli programın açıklandığını ancak önceki programlara göre enflasyon tahmininin yukarıda göründüğüne işaret ederek, “Bu da bir süre daha yüksek enflasyonla mücadele edeceğiz anlamı taşıyor” dedi.
Okyay açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi:
Makroekonomik hedeflerin güncellendiği Orta Vadeli Program açıklandı. Programda bütçe açığının gayrisafi yurt içi hasılaya oranının 2022'de yüzde 3,5, program dönemi sonunda ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşeceği öngörüldü. Ayrıca, işsizlik oranının bu yıl sonunda yüzde 12,6 olacağına yer verilirken, gelecek yıl hedefi yüzde 12, 2023 yılı için yüzde 11,4 ve 2024 için ise yüzde 10,9 olarak tahmin edildi. İhracatın, 2021 sonunda 211 milyar dolar seviyesinde gerçekleşeceği tahmin edilirken, 2022'de 230,9 milyar dolar, 2023'te 242 milyar dolar, program sonunda 255 milyar dolar olması hedeflendi.
Elbette ki hedeflenen sayıların, piyasa şartlarında gerçekçi bir dinamiğe oturması hepimizin temennisi. Programı genel olarak değerlendirirsek, daha önceki OVP’lere göre enflasyon tahmini ne yazık ki yukarda görünüyor. Bu da bir süre daha yüksek enflasyonla mücadele edeceğiz anlamını taşıyor.”
Yorum Yazın