Selçuk Semizoğlu: “Üretmeden tüketmenin sonucunu yaşıyoruz”
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Üretmeden tüketmenin sonucunu yaşıyoruz. Üretmemiz lazım. Ne üreteceksek üretelim. Tüketimden kaçarak üretime dönmemiz lazım” dedi.
Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, “Bu dönem Komite Üyelerimizin de toplantıya katılmaları yönünde karar aldık. Böyle dolu bir salona hitap etmek gerçekten daha keyif verici. Biz 8852 kişilik bir aileyiz. Bizler de hepimiz, bu ailenin seçtiği temsilcileriyiz. Bugün iki komite ile toplantıya girdim. Dün de iki komiteyle toplantıya girmiştim. Hep şunu ifade ediyorum; bizler hepimiz kılcal damarlarız. Sizler üyelerden aldıklarınızı komitelerinize, komiteler Meclis’e, Meclis Yönetime ve harekete geçmek durumundayız. Onun için bugün 54 Meclis Üyemizden 48 Meclis üyemiz, 75 Komite Üyemizden 9 Komite Üyemiz ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ile İcra Komitesi üyeleri aramızda. Ne kadar kalabalık olursak, ne kadar bir şeyleri paylaşırsak o kadar güçlüyüz. Bugün üç büyük özel Banka Şube Yöneticileri ziyaretimize geldi. Her birinden sizler için pozitif ayrımcılık, Çanakkale için pozitif ayrımcılık yapmasını istedim. Kamu – özel her banka üretene, iş yapana bu dönemde destek vermek zorunda olduğunu kendilerine ifade ettim. Tabi belli bir üslupla ediyoruz bunu. Üretmeden tüketmenin sonucunu yaşıyoruz. Bunu kısmen dile getirsek de her birimiz bunu günlük hayatta yaşıyoruz” dedi.
“HER KOMİTEDEN FUAR PROGRAMI VEYA FAYDALI YURTDIŞI GEZİ PROGRAMI YAPMASINI İSTİYORUM”
Eski rakamlara göre 31 olan ihracatçı sayısını 99’a yükselttiklerini ve yeni dönemde bu sayıyı artırmak istediklerinin altını çizen Semizoğlu, “Dış ticareti geliştirmek adına biliyorsunuz bir birimimiz var. Eski rakamlara göre 31 olan ihracatçı sayımızı 99’a çıkarmıştık. İnşallah bunu, bu dönemde yine katlayarak artırmak istiyoruz. Bu bağlamda üyelerimizin yurtdışı ile tanışması, yurtdışına çıkması, üretimlerini veya yapabileceklerini tartması adına her komiteden fuar programı veya faydalı yurtdışı gezi programı yapmasını istiyorum. Bu bağlamda KOSGEB Müdürümüz ile de görüştük. 2023 Mart ayında Almanya Hamburg’da gerçekleştirilecek olan Yiyecek, İçecek ve Mutfak Teknolojileri Fuarı, 2023 Nisan’da Almanya Münih’te gerçekleştirilecek olan İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Fuarı ile 2023 Mayıs’ta Almanya Hannover’da gerçekleştirilecek olan Ahşap Endüstrisi Makine ve Ekipman Fuarı için nace kodu uygun üyelerimize KOSGEB destek sunabiliyor. Nacekodu uygun olduğu zaman diğer fuarlara da destek sunabiliyor. Kriterlere uyan üyelerimize 45.000 TL’yi geçmeyecek şekilde masraflarınızın % 60’ına destek veriyor. Bu konuda lütfen komite yetkilisi arkadaşımızla paylaşın. Mümkün olduğu kadar artık globalleşen dünyada ihracatın önemini benim anlatmama gerek yok. İhracat yapmak için yurtdışını bilmek gerekiyor. Bu tür etkinliklerde biz destek vermeye, sekretaryamız destek vermeye hazırız bunu ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
Semizoğlu konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“HER TELEFONUMUZA CEVAP VERİP, HER SORUNUMUZA ÇÖZÜM ARAYAN BİR VALİMİZ VAR”
“Her gün üyemizin veya bir sektörün sorunu ile ilgili siyasilerimizle, Valimizle görüşüyoruz. Az önce Yönetim Kurulu toplantımızda, çarşıda bir üyemizin bir sorunu ile ilgili Sayın Valimizi aradım. Eksik olmasın her telefonumuza cevap verip, her sorunumuza çözüm arayan bir Valimiz var. Onun için biraz önce söylediğim gibi aşağıdan yukarıya sorunlar doğru bir şekilde ifade edilirse biz de burada yetkililere aktarıp, çözmek konusunda emrinize amadeyiz demek istiyorum. Bunu da elimizden geldiğince yapıyoruz ve yaptığımıza da inanıyorum.
“GEÇEN SENE 18 BİN TL GELEN ELEKTRİK FATURAMIZ 105 BİN TL GELİYOR”
Temel bazı ekonomik göstergelere de değinmek istiyordum ama Osman Başkanım eksik olmasın hepsine değindi. Yalnız tek bir şeyin altını çizmek istiyorum; Bir önceki yılın aynı ayına göre enerji fiyatlarındaki artış şu anda % 337,34 oranında arkadaşlar. Daha ocak ayındaki artış belli değil. Bu bağlamda ihracat yapmak, ön görmek zor. Biraz önce Yönetim Kurulumuzda arkadaşlarla konuşuyoruz. Geçen sene 18.000 TL gelen elektrik faturamız 105.000 TL geliyor. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın hesabı bu kadar şaştıysa her birimizin Allah yardımcısı olsun arkadaşlar. Yani gerçekten Türk iş insanları olarak çok dirençli bir toplumuz.
“İŞ DÜNYAMIZ ENFLASYON YÜKÜ ALTINDA EZİLİYOR VE ÖNÜNÜ GÖREMİYOR”
Bir de enflasyon var tabi. Bunu biz 1 senedir dile getiriyoruz. Rifat Başkanım da geçen ay dile getirdi. Artık muhasebede enflasyon muhasebesine geçilmesi elzem. Birçoğumuz kazanmadığımız paranın vergisini ödüyoruz. Özellikle ihracatçı söz veriyor. Ben bu malı sana satacağım diye sipariş alıyor. Ondan sonraki ay enflasyondan kendini korumak için stoka girmek gerekiyor. Stok yapması için bir ödeme yapması gerekiyor.
2 yıl önce ben kendi üretimimdeki hammaddemi 1,00 TL'ye alıyordum şimdi 6,00 TL'ye alıyorum. Benim iki yıl önce 1,00 TL'ye ihtiyacım varken şu anda 6,00 TL’ye ihtiyacım var. Bunun için bankaya gidiyoruz. Faizin azlığı çokluğu önemli değil var mı, yok mu? Çoğu zaman konuşuluyor. Birçoğumuzun bunu yaşadığını da biliyorum. Arkadaşlar, makul ve mantıklı istekler için her bankayla aranıza girmeye hazırım. Bana ulaşın ama makul ve mantıklı olacak. Ben banka yöneticisi arkadaşlarıma şunu söylüyorum; adam araba alacaksa verme, adam iş yapacaksa bu dönemde hepimiz birbirimize destek olmamız lazım, vermen lazım. Mümkün olduğu kadar üretmemiz lazım tüketmemiz değil diye düşünüyorum.
“ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILIRSA YAPILSIN, ÜZERİNDEN VERGİ YÜKÜNÜ KALDIRMADIĞINIZ SÜRECE SADECE CÜZDANIN CİROSU ARTAR”
Yine gündemimizde olan, Osman Başkanımın da değindiği asgari ücret. Her işveren çalışanının karnı doysun, sadece karnı doymasın mutlu olsun, çoluğu çocuğunun küçük de olsa istediği bir şeyi alabilsin, ısınsın, insani şartlarda, iyi şartlarda yaşasın ister. Yine tekrarlamak istiyorum, asgari ücrete ne kadar zam yapılırsa yapılsın asgari ücretin üzerinden vergi yükünü kaldırmadığınız, azaltmadığınız sürece sadece cüzdanının cirosu artar. 12.000 TL yapalım asgari ücreti, yarın Ali Karaman ağabeyim ekmek 8,00 TL olsun diyecek. Bir şey değişmeyecek ama asgari ücretin üzerinden alınan vergi yükü hafifletilirse bordrolu, sabit gelirli vatandaşımız refaha erer diye düşünüyorum.
“ODAMIZIN 2023 YILI BÜTÇE HEDEFİ 18 MİLYON TL”
Bugün Odamızın 2023 Bütçesini de % 125 gibi bir artışla onayınıza sunacağız. Öngörülmeyen maliyet artışlarından, enflasyondan kâr amacı gütmeyen Odamız bile etkilendiğine göre iş dünyasının Allah yardımcısı olsun. Şimdi bir sabit aidat var, bir de gelire göre bir aidat var. Üyelerimizden dün Muhasebeciler Odası yeni seçilen Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetimi geldi. Onlara da ifade ettim. Üyeler onlara ne bu diye sorarsa bizim aidatlarımızda katsayı olarak asgari ücret kabul ediliyor. Çünkü o asgari ücret bir katsayı var onun altına düşemiyoruz. Siz de bunu soran arkadaşlara bu şekilde söyleyebilirsiniz.
Birkaç gün sonra geride bırakacağımız bu yıl, hepimiz için, tüm Dünya için zor bir yıl oldu. Bu zorluklar, her zamankinden daha fazla çalışmaya, her zamankinden daha fazla üretmeye ve birlik beraberlik içinde olmaya ihtiyacımız olduğunu da bizlere gösterdi.
“ÜRETMEYE MECBURUZ”
Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Üretmeye mecburuz’. Hatta bunu unutmayalım diye OSB giriş tarafına yazdık. Üretmeyen toplumların sonunda neye maruz kalacağı konusunda Atatürk bir asker, bir lider, bir Devlet Kurucusu, aynı zamanda da çok öngörülü bir iş insanı diyebilirim. Çünkü bu söylediklerini yaklaşık 100 yıl önce söylemiş. Bunları da bizim uygulamamız gerekiyor arkadaşlar. Üretmemiz lazım. Ne üreteceksek üretelim. Tüketimden kaçarak üretime dönmemiz lazım.”
Yorum Yazın