Selçuk Semizoğlu: “Üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin kaldırılması lazım”
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu, mayıs ayı verilerine göre ihracatın arttığını ancak ithalatın çok daha fazla arttığına dikkat çekerek, “10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizlere daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor. Üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin kaldırılması gerekiyor” dedi. Oda binasının çatısına GES kurmalarının üzerinden 4 ay geçmesine rağmen bürokratik engeller nedeniyle devreye alamadıklarının altını çizen Semizoğlu, “Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor, elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım diye konuştu. Semizoğlu’nun gündeminde Bozcaada’da turizm işletmelerinin tarifelerine koyulmak istenen yüksek fiyatlar da vardı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) haziran ayı olağan Meclis Toplantısı ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde yapıldı.
Meclis açılış konuşmasını yapan Meclis Başkan Yardımcısı Turgay Kılıç, dünya genelindeki gelişmelere bağlı olarak brent petrol fiyatlarında yaşanan yükselişi işaret ederek, yüksek talebe karşı arzın artırılmaması durumunda enerji ve lojistik maliyetlerinin daha da artacağını, enflasyonun daha da tetikleneceğini vurgulayıp, “Çünkü güzel ülkemiz yüzde 74 oranında enerjide dışa bağımlı. İnşallah bu oran Karadeniz’de ve Akdeniz’deki sondaj gemilerimizin keşiflerinin ulusal sistemimize dâhil edilmesiyle düşecektir” dedi.
“KENDİ TEDBİRLERİMİZİ HAZIR BULUNDURMALIYIZ”
Kılıç açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Hepimizin yakından takip ettiği makro piyasalarda Covid-19’dan da öncelikli enflasyon oldu artık. Ülkemiz de dâhil olmak üzere en büyük 5 ekonomi, tüm ülkeler enflasyon artış rekorları kırıyor. Bu yüksek enflasyon verileri ve ülkelerin büyüme oranlarındaki düşüşler neticesinde, yeni küresel krizimiz resesyon oluştu. Dünya ülkeleri ve global yatırımcılar tedirgin durumda bu da en çok bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini çok hızlı ve sert etkilemektedir. Çünkü çok kırılgan bir ekonomimiz var ve temelleri çok sağlam değil, dışa bağımlıyız maalesef. Bu yüzden devletimizin aldığı tedbirler kadar bizler de iş insanları olarak kendi tedbirlerimizi hazır bulundurmalıyız.
“KÜRESEL COVİD SÜRECİNİN OLDUĞU BİR ORTAMDA BANKALARIN KÂRLILIKLARINI BU DENLİ ARTIRMALARI KABUL EDİLEMEZ”
Bankacılık sektörünün nisan ayında kârı yıllık yüzde 707,8 artışla 34,9 milyar TL oldu. Enflasyonist bir ortamda, küresel Covid sürecinin olduğu bir dönemde bankaların kârlılıklarını bu denli artırmasını tebrik ediyorum ancak bu kabul edilemez. Faizler düşüyor; bankalar Merkez Bankasından düşük maliyetle borçlanıp piyasaya yüksek kârlılıkla likidite sağlıyor. Faizler düşünce TL / Dolar paritesi yükseliyor. Doları tutamıyoruz. Ve ülkemizde toplu iğneye kadar her şeye zam geliyor. Çünkü ekonomimizin dışarıya bağımlılığı yüksek. Faizleri indirdiğimizde doları dolayısıyla girdi maliyetlerimizi düşüremiyorsak faiz oranlarını neden düşüyoruz? Dünya faiz artışı yarışına girmişken biz düşürüyoruz. Faiz oranlarını yükseltelim, dolar kurunun geri gelmesini sağlayalım. Faiz oranları düşük olsa bile biz o oranlardan kullanamadıktan sonra reel sektöre bir faydasını göremiyoruz.”
“GERÇEKTEN DUYGULU ANLAR YAŞADIK”
ÇTSO Yönetim Kurulu adına Haziran ayı olağan Meclis Konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, son bir aylık oda faaliyetlerini açıklamasının ardından sözü, yönetim kuruluyla birlikte gerçekleştirdikleri Bulgaristan temaslarına getirdi.
“Gerçekten ömrüm boyunca unutmayacağım bir Sofya gezisi gerçekleştirdik. Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği resmi konutunda Atamızın çalışma odasında “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılmıştır” tabelası çok anlamlıydı. Gerçekten duygulu anlar yaşadık. Katılan bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyen Semizoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bir şey daha gördük turizm için fuarlara katılmaktan daha verimli oldu. İlgililerle kaynaşarak, yüz yüze görüşerek daha küçük bütçelerle daha etkili program yapacağımızı gördük. Bulgaristan ile başladık, önümüzdeki dönemde Romanya, Yunanistan ve Makedonya’yı da düşünüyoruz. Turizm en kolay ihracat yolu. 1915 Çanakkale Köprüsü’nden sonra Çanakkale her yere daha da yakınlaştı. Edirne’ye 1,5 saatte gidebiliyoruz, bu bağlamda Balkan pazarına önem veriyoruz.”
“BÜROKRASİNİN ENGELLENMESİ LAZIM”
İş dünyası olarak üretmeye mecbur olduklarının altını çizen Semizoğlu, yaşadıkları bürokratik engellere de dikkat çekerek, “Geçen hafta 2022 mayıs ayı ihracat rakamlarımız açıklandı. İhracatımız artıyor ama ithalatımız çok daha fazla artıyor. Onun için 10,7 milyar dolar dış ticaret açığımız bizleri daha çok üretmek zorunda olduğumuzu açıklıyor. Üretmeye mecburuz ama önümüzdeki bürokratik engellerin de kaldırılması gerekiyor. Enerji diyoruz çatımıza GES’i kuralı 4 ay oldu. 4 aydır devreye alamıyoruz. Bizden kaynaklanmıyor, bürokrasiden kaynaklanıyor. Allah’ın güneşi doğuyor, panele vuruyor elektrik üretiyor. 4 aydır yazık günah, bunların daha da pratikleşmesi lazım. Her birimizin evine, işyerine, oteline, restoranına bunların kurulup teşvik edilmesi lazım. Her şeyden önce bürokrasinin kalkması lazım” ifadelerini kullandı.
"TARİFE TALEPLERİNDE 150 LİRAYA CACIK VAR... NEYİ NE İLE KARŞILAŞTIRACAĞIZ?"
Semizoğlu gündemlerinde azami fiyat tarife taleplerinin bulunduğunu ancak çok tasvip etmedikleri fiyatlar olduğunu da dile getirdi. “Ama tasdik etmediğimiz zaman sıkıntı da yaşıyoruz. Neyi ne ile karşılaştıracağız? Tarife taleplerinde 150 TL’ye cacık var” diyen Semizoğlu, “Biz Yönetim Kurulu toplantısında yarım saat azami fiyat tarife taleplerini tartıştık. İlke Bey de aramızda Bozcaada’da işletmesi olan arkadaşımız. Çok tasvip etmediğimiz fiyatlar da var. Ama tasdik etmediğimiz zaman sıkıntı da yaşıyoruz. Neyi ne ile karşılaştıracağız? Tarife taleplerinde 150 TL’ye cacık var. Ben şunun altını çizmek istiyorum; bu tarifeleri biz üyemizin isteği doğrultusunda veriyoruz. Reddettiğimiz de oluyor. Önce Komiteden geçiyor, Yönetime Kuruluna geliyor buradan geçiyor, Meclis toplantısına geliyor. Özellikle bu talepler Bozcaada’dan geliyor. Çünkü fiyatlar yüksek. Şöyle de yanlış bilgilendirme oluyor; bizim verdiğimiz tarifeyi asıyorlar, sanki biz o paraya işletmelere sat diyormuşuz gibi yanlış algılama oluyor. Ben şunun altını çizmek istiyorum bu tarifeler üyelerimizin talebi üzerine Odamız tarafından veriliyor. Birazdan fiyatları göreceksiniz. Altını çizmek istediğim husus: azami fiyat tarifesini üyelerimiz talep ediyor, biz veriyoruz” dedi.
Yorum Yazın