TÜMAD’dan sürdürülebilir toplum kalkınma hamlesi
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı Şahinli Mahallesinde; kursiyerlerin aldıkları eğitimleri, pratik ve uygulamalarla güçlendirip yetkinlikleri uluslararası standartlar düzeyine çıkartmayı amaçlayan, İnsan Kaynağını Güçlendirme/Beceri ve Meslek Edindirme ve kadın istihdamını önceleyen toplum kalkınma hamlesinin adımları atıldı.
Avrupa İmar Kalkınma Bankası destekli ve TÜMAD Madenciliğin ANKON Danışmanlık iş birliği ile yürütülmekte olan projenin, eğitim merkezinin açılışı, Lapseki Kaymakamı, Dr. Fatih Çelikkaya, Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, ilçe mülki idare amirleri, muhtarlar ve paydaşların katılımıyla gerçekleşti.
İhtiyaç analizleri ve pazar araştırmaları uzman ekipler tarafından yapılan, biçki dikiş, telkari, bilgisayar okur yazarlığı ve büro yönetimi kurs atölyeleri inşa edilerek makina teçhizat ve ekipmanları ile donatılarak, eğitimlere hazır hale getirildi.
Sürdürülebilir madencilik kriterleri doğrultusunda madencilik faaliyetlerinin sona ermesi ile; istihdam girdileri ve gelir düzeylerinin azalmaması, alternatif iş olanakları ve istihdam fırsatları yaratacak olan kalkınma projesinde, kursiyerler, mesleki branşlarda verilecek bir yıllık eğitimin sonunda, üretilen iş sağlığı ve güvenliği kıyafetlerinin, TÜMAD’ın yerel satın alma ve yerel istihdam politikaları kapsamında satın alınması ile sürdürülebilirliğin sağlanması projenin öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Ayrıca, telkari kursunda, madencilik ürünlerinden elde edilen gümüş ve altından, Truva Hazineleri, Lampsakos parası, gibi yörenin tarihsel dokusu ve geçmişe damga vurmuş eserlerin benzerleri, kursiyerlerin yaratıcıkları ile şekillenerek, Lapseki Belediyesince rölöve ve restorasyonu tamamlanacak tarihi çarşısında yerli yabani turistlerin beğenisine ve satışına sunulacak.
Yorum Yazın