AK Partili Gider: “Orman yangınlarında İHA kullanan ilk ülkeyiz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
AK Partili Gider: “Orman yangınlarında İHA kullanan ilk ülkeyiz”
AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, 2024 yılındaki orman yangınları ve sebepleri, yangınlarla mücadele gücü, yangın önlemeye yönelik faaliyetler üzerine TBMM Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Yangınların bir önceki yıla göre arttığını söyleyen Gider, Türkiye’nin orman yangınlarında İHA kullanan ilk ülke olduğunu vurguladı.

TBMM Genel Kurulunda konuşan AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Meclise orman yangınlarının sebepleri ve mücadele faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Orman yangınlarının bir önceki yıla göre iki kat arttığını söyleyen Gider, “Küresel ısınmanın etkileri ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen yıl daha da hissedilir şekilde görünüyor. Avrupa Orman Yangınları Bilgi Sistemi (EFFİS) bölgemizde sıcaklığın, ortalamalarının yaklaşık, 4 – 6 °C üzerinde seyredeceği, Avrupa ülkeleri arasında ülkemizin orman yangınları açısından en riskli ülkelerden biri olacağı öngörülmektedir. 25 Haziran tarihi itibariyle; Çıkan orman ve kırsal yangınların, 2023’ün aynı dönemine göre ikiye katlandığını görüyoruz” dedi.

Orman yangınları ile mücadele için tarihin en büyük hava filosunun kurulduğunu kaydeden Gider, “105 helikopter, 26 uçak ve 14 İHA ormanlarımızı çelik kanatları ile adeta kucaklamaktadır. Avrupa ülkeleri arasında orman yangınlarında İHA kullanan ilk ülke olarak bununla yetinmeyip, İHA’dan alınan görüntüleri, Birleşmiş Milletler Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından ödüllendirilmiş olan karar destek sistemi vb. yazılımlar ile tespit ve yangın yönetiminde kullanıyoruz. 25 bin kahramanı OGM personeli ve 122 bin orman gönüllümüz ile daha etkili ve güçlü bir şekilde orman yangınları ile mücadele edecektir. Yeşil Vatanı canı pahasına savunan ormanın kahramanları bugün hiç olmadığı kadar güçlü ve donanımlı bir haldedir. 5.000’den fazla kara aracı ile mücadele edilmektedir” diye konuştu.

Orman yangınlarının yüzde 87’sinin insan kaynaklı olduğunu da hatırlatan Gider, şunları söyledi:

“Akdeniz ülkeleri arasında EFFİS 2023 yıllık raporuna bakıldığında; Ülkemizde 15.521 hektar orman alanı zarar görürken, Fransa’da 22.350, Portekiz’de 38.655, İspanya’da 91.220, İtalya’da 97.984, Yunanistan’da 174.773 hektar orman alanı zarar görmüştür. Bu veriler, ülkemizin orman yangınlarıyla mücadelede başarısını göstermektedir. Son 10 yıl istatistiklerine göre; orman yangınlarının %13’ünü yıldırım kaynaklı doğal yangınlar oluşturmaktadır. Bu yangınlar dışında kalan %87’sini ise başta ihmal ve dikkatsizlik olmak üzere insanların sebep olduğu yangınlar oluşturmaktadır. Orman yangınlarıyla en etkili ve en ekonomik mücadele, yangınların çıkmasına engel olmaktır. Bu sebeple yangınların önlenmesine yönelik teknik çalışmalar ile eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri tüm yıl boyunca Orman Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Orman köylerinde köylülerimize, okullarda öğrencilerimize, çobanlara, avcılara, arıcılara, askeri personellere ormanların korunması ve önemi ile ilgili yıl boyu eğitim ve seminerlerle farkındalık oluşturuluyor.”


Asgari ücrete ara zam kapısı kapandı!Önceki Haber

Asgari ücrete ara zam kapısı kapandı!

Çanakkale’de trafiğe kayıtlı kaç taşıt var?Sonraki Haber

Çanakkale’de trafiğe kayıtlı kaç taşıt v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!